Signalprocessor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Digitalt Signal Processor chip i en gitarreffektsenhet
Enkelt digitalt bearbetningssystem

En DSP eller signalprocessor är en processor som är särskilt anpassad för signalbehandling. Dessa återfinns i många olika apparater där signaler behöver behandlas. Exempelvis i mobiltelefoner, nätverkskort, CD-spelare och så vidare. DSP-processorer är konstruerade mer specifikt för den uppgift den ska lösa, vilket gör att den är mycket snabbare än vanliga CPU-er på detta men är långsammare på annat.

Uppgifter som lämpliga att ha en DSP till är:

Användningsområden inom ljudteknik[redigera | redigera wikitext]

Som ljudprocessor kan en signalprocessor byggas in i förstärkare, basar och annan HiFi utrustning och kan i kombination med avancerad mjukvara användas för att justera ljudets karaktär utan att försämra kvalitén på ljudet. Detta har inte varit möjligt förrän på senare år tack vare högupplöst digitalteknik. Inom musikbranschen har detta använts aktivt vid inspelningar i flera år.

Bättre än bas- och diskantreglagen[redigera | redigera wikitext]

Att de klassiska bas- och diskantreglagen länge har varit "bannlysta" i High-End produkter beror på att de obönhörligen gett upphov till förvrängning av ljudet i form av brus och fasfel.

Rummet[redigera | redigera wikitext]

Att rummet påverkar ljudets karaktär är ett känt faktum men många pratar väldigt tyst om detta. Det är omöjligt att konstruera en subwoofer som passar alla rum. Rummet är det största "problemet" när det gäller ljudåtergivning eftersom det är en osäker variabel där varje rum har en egen karaktär som påverkar ljudåtergivningen. Hela frekvensområdet påverkas av rummet men störst är problemet i basområdet . En välkonstruerad högtalare kan exempelvis variera ±3 dB medan rummet kan ofta variera ±10 dB vilket gör att även den bästa högtalaren kan låta mediokert i ett "dåligt" rum.

Att förbättra rummets ljudegenskaper är en säker investering till ett bättre ljud men även med stora investeringar så är det väldigt svårt att få bort alla resonanser i ett rum. Därför är DSP den optimala lösningen på problemet. Här kan ljudet justeras perfekt i alla tänkbara rum.

Högtalaren[redigera | redigera wikitext]

De flesta högtalare har inte rak frekvensgång. Med en DSP kan man räta ut frekvensresponsen och få ut en helt ny dimension i sina högtalare.

Olika inspelningar[redigera | redigera wikitext]

Beroende på hur inspelningen mixats i studion varierar kvalitén och karaktären på ljudet. Detta leder till en "osäker variabel".

Egen smak[redigera | redigera wikitext]

Att definiera den absolut optimala ljudreferensen är utopiskt eftersom det alltid finns en egen personlig smak som referens i jakten på det "perfekta" ljudet. Det blir alltid en subjektiv bedömning som slutligen avgör, vilket leder till att det också finns stora variationer på vilken typ av ljud man gillar. DSP-tekniken ger dig friheten att exakt justera ljudet så att det låter "perfekt" i dina öron.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]