Sigurd Frosterus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sigurd Frosterus.

Sigurd Frosterus, född 18 juni 1876 i Asikkala, död 2 mars 1956 i Helsingfors, var en finländsk arkitekt.

Sigurd Frosterus utexaminerades från Tekniska Högskolan i Helsingfors 1902 och drev tillsammans med arkitekten Gustaf Strengell en arkitektbyrå mellan 1902 och 1904. De planerade bland annat för en grosshandlare Nissen villa Ekudden, som blev färdig 1904 och numera är känd som Urho Kekkonens museum. Frosterus blev 1920 filosofie doktor.[1]

Stockmanns varuhus i Helsingfors.
Stockmanns varuhus i kvällsbelysning.

Frosterus stil är närmast jugend, och hans kanske mest kända byggnad är Stockmanns varuhus i Helsingfors, som han fick i uppdrag efter att hans förslag blivit andra i en planeringstävling. Det byggdes 1929-1930. Andra kända hus, förutom diverse bostadshus i Helsingfors, är till exempel Vanö gård (finska Vanajanlinna), ett slottsliknande lyxhotell i närheten av Tavastehus, och Nordiska Föreningsbankens (numera Nordeas) huvudkontor i Helsingfors.

Frosterus var även en flitig författare inom arkitekturens område. Tillsammans med Gustaf Strengell utgav han stridsskriften Arkitektur (1904). Som konstteoretiker ägnade han sig åt ingående studeri av färg- och ljusproblemet i måleriet, bland annat i essaysamlingarna Olikartade skönhetsvärden (1915), Solljus och slagskugga (1917) och särskilt i Regnbågsfärgernas segertåg (1917), samt i doktorsavhandlingen Färgproblemen i måleriet (1920).[1]

Han gifte sig 1907 med Emmy von Kraemer, dotter till amiral Oscar von Kraemer, som hade sommarvillaSökö udd i Esbo. Frosterus byggde sig en villa på granntomten, och kom att ha ett visst inflytande på villabebyggelsen på orten. Han planerade bland annat paviljongen till den lokala segelföreningen, Esbo segelförening på Pentala 1913.

Frosterus var även en inflytelserik konstkritiker och mecenat. Han planerade Finlands avdelning på Jubileumsutställningen i Göteborg och valde konstverken till den. Hans egen konstsamling övergick efter hans frånfälle till Amos Andersons Konstmuseum i Helsingfors.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svensk uppslagsbok, Malmö 1932

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]