Silvassa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Silvassa på kartan över Indien
Red pog.svg
Silvassa
Silvassas läge i Indien.

Silvassa (marathi: सिल्वासा , gujarati: સેલ્વાસ) är huvudstad i det indiska unionsterritoriet Dadra och Nagar Haveli. Silvassa har ett genomsnittligt höjdläge på 32 meter över havet. Folkmängden uppgick till 98 265 invånare vid folkräkningen 2011.[1]

Staden har ett flertal fabriker och industrier som ger omfattande statsinkomster, och vilket också möjliggör den låga beskattning staden har.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Vid 2011 års folkräkning[1] hade Silvassa en befolkning på 98 265 invånare, varav 57% var män och 43% kvinnor. Läskunnigheten i Silvassa ligger på 78% av befolkningen. Bland männen är läskunnigheten 82%, och bland kvinnor 72,5%, 14,5% av befolkningen är under sex års ålder. Marathi och gujarati dominerar som språk i staden[2], men Silvassa anses också vara hemort för warlikulturen. Denna utgörs av en folkgrupp som talar warli, som kan sägas vara en säregen blandning av marathi och gujrati.

I Silvassa finns också ett ansenligt antal med romersk-katolska kristna, eftersom staden i flera århundraden varit del av de portugisiska kolonierna i Indien, tillsammans med Goa, Daman och Diu. En särpräglad indisk-portugisisk kultur har därför utvecklats, som är lätt att identifiera.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Silvassa, 29 juli 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]