Silver-C

Från Wikipedia

Silver-C är ett internationellt segelflygdiplom.

Kraven för Silver-C är en distansflygning på rak bana på minst 50 km, en uthållighetsflygning på minst 5 timmar och en höjdvinst på minst 1000 meter. Dessa flygningar kan genomföras var för sig eller i kombination.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Silver-C märket skapades 1931 på initiativ av professor Walter Georgii. Märket föreställer tre vita måsar på blå botten omgivna av en silverkrans. När diplomet och märket instiftades hade fyra piloter uppfyllt kraven: Max Kegel, Johannes Nehring, Robert Kronfeld och Wolf Hirt.

Eftersom Kegel inte haft med sig någon barograf som registrerade höjden, och Nehring flugit sitt 5 timmars prov med en annan pilot ombord på flygplanet, kunde dessa två inte godkännas.

Österrikaren Robert Kronfeld bedömdes vara den första som erövrat Silver-C. Märkena delades ut retroaktivt årsskiftet 1930-1931 till Kronfeld och Hirt och rangordningen fastställdes på ISTUS första möte i London i oktober 1931. Under 1936 bytte tyskarna rangordningen, man har spekulerat i att nazisternas maktövertagande bidrog till att en tysk borde vara den första innehavaren av diplomet i den då tyska nationalsporten.

Idag handhavs Silver-C diplomen av FAI. Efter att man en gång erhållit ett diplom behöver det inte förnyas.

De första innehavarna av internationellt Silver-C[redigera | redigera wikitext]

Svenska innehavarna av internationellt Silver-C i urval[redigera | redigera wikitext]

Danska innehavarna av internationellt Silver-C i urval[redigera | redigera wikitext]