Silverfisk (insekt)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna sida handlar om insektsarten silverfisk. För fisken, se silverfisk (fisk).
Silverfisk
Silverfisk (Lepisma saccharina)
Silverfisk (Lepisma saccharina)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Apterygota (?)
Ordning Silverborstsvansar
Zygentoma
Familj Lepismatidae
Släkte Lepisma
Art Silverfisk
L. saccharina
Vetenskapligt namn
§ Lepisma saccharina
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Silverfisk eller nattsmyg (Lepisma saccharina) är en snabb, ljusskygg och vinglös insekt, art i insektsordningen silverborstsvansar. Arten har fått sitt namn från färgen på kroppen, och förmodligen för att den rör sig så smidigt att det nästan ser ut som den "simmar" fram. Silverfisken lever av kolhydrater, till exempel socker eller stärkelse (som i tapetklister), vilket förklarar dess vetenskapliga namn. Silverfiskar kan ta sig in i hus och orsaka stora problem. Det finns ungefär 450 arter av silverfisk.

Silverfisken tillhör ordningen Zygentoma och har existerat i 300 miljoner år.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Kroppslängden på en silverfisk är omkring en centimeter. Dess känselspröt är långa och trådliknande. Den har fötter på två, tre eller fyra av benen. Det metalliska skenet från kroppen beror på dess silvriga fjäll som uppkommer efter silverfiskens tredje skinnömsning.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Beroende på miljön kan en silverfisk behöva allt från fyra månader till tre år för att bli vuxen. Vid rumstemperatur blir den vuxen inom ett år. En silverfisk blir mellan två och åtta år gammal. En silverfisk som lever ett helt liv ömsar skinn ungefär åtta gånger. Eftersom den alltid växer så kan den ömsa skinn upp till fyra gånger per år. När temperaturen är mellan 25 och 30 grader Celsius lägger honan ungefär 100 ägg, oftast i en spricka eller liknande. Silverfisken kan inte fortplanta sig i en kall och torr miljö.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Silverfisken är allätare. Favoritfödan är saker som innehåller stärkelse; klister, bokband, socker, hår, mjäll och kan ibland göra skada på äldre bokband, papper och stärkta tyger. Men även bomull, silke eller döda insekter duger som föda. Silverfisken kan till och med äta sitt eget ömsade skinn. Den kan svälta i flera månader utan att ta skada. Silverfisken äter även hår, hud- och nagelrester från människor.

Fiender i hemmet[redigera | redigera wikitext]

Naturliga fiender i inomhusmiljöer är framförallt spindlar och tvestjärtar.

Ytterligare namn[redigera | redigera wikitext]

Silverfisk kallas utöver nattsmyg även silverpil, silvermal, siller och bänksill.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Silverfiskar”. Anticimex. http://www.anticimex.com/sv/se/Privat/Skadedjur/Skadedjurskategorier1/Angriper-mat--textil1/Silverfiskar/. Läst 20 februari 2015.