Simning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För tävlingsformeln Simning, se Tävlingssimning.
Bröstsim

Simning är att ta sig fram i vatten med hjälp av kroppsrörelser, i huvudsak utförda med armar och ben. Simning kan ske utomhus i naturliga vattensamlingar av skilda slag – hav, sjöar och vattendrag – eller i för ändamålet inrättade simbassänger, belägna utomhus eller i speciella simhallar och badhus. Tävlingar i simning anordnas återkommande, från klubbmästerskap till mästerskap på nationell och internationell nivå.

Det finns fyra olika simsätt som används vid tävlingar. De är fjärilsim, ryggsim, crawl (frisim) och bröstsim.

Former[redigera | redigera wikitext]

Träning

Simning är en väldigt krävande sport, det krävs att man ska hålla sig i form för att prestera så bra som möjligt. Elit-simmare tränar ca 10 pass per vecka eller mer, både på gym och i bassängen.

Tävling[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Tävlingssimning

Tävlingssimmare mäter sina krafter i fyra olika simsätt och lagkapper vid svenska och internationella mästerskap. Dessa går ut på att ta sig en viss sträcka på ett visst sätt på kortast tid ibland kallat snabbsim. Tävlingar arrangeras i bassänger med längden 50 meter (långbana), 25 meter (kortbana) eller i 25-yardsbassäng. Simbassängen är utmärkt med flera markeringar. Ett 5-metersmärke med flaggor över i röd färg, för att man ska veta när väggen kommer vid ryggsim där man inte kan se rakt fram. Det finns en likadan markering efter 20 meter (kortbana). Det finns även en 15-metersmarkering från båda sidorna av bassängen. De visar hur långt man får simma under vattnet efter starten och vändningarna på fjäril-, rygg- och frisim. Mästerskapstävlingar arrangeras också i öppet vatten, på sträckorna 5, 10 och 25 km. För äldre simmare tävlas även i s.k. Masters. Tävlingarna är indelade i åldersgrupper i 5-årsintervaller, 25-29 år, 30-34 år, 35-39 år osv.

Simning ingår också som tävlingsgren i triathlon, aquathlon (simning i öppet vatten+löpning) och modern femkamp (i bassäng). Se vidare världsrekord i simning.

Simsätt[redigera | redigera wikitext]

Se även: Simsätt
  • Fjärilsim, tävlas i sträckor om 25 (kortbana), 50, 100 och 200 meter.
  • Ryggsim, tävlas i sträckor om 25 (kortbana), 50, 100 och 200 meter.
  • Bröstsim, tävlas i sträckor om 25 (kortbana), 50, 100 och 200 meter.
  • Frisim, tävlas i sträckor om 25 (kortbana), 50, 100, 200, 400, 800 och 1500 meter. Även långdistans, öppet vatten, varierande sträckor, i OS är det 10 km. Frisim betyder valfritt simsätt, i praktiken används crawl av tävlingssimmare.

På simtävlingar tävlar man även i:

  • Medley, individuellt, som består av de övriga fyra i ovanstående ordning. Man tävlar i 100 (kortbana), 200 och 400 meter.
  • Lagkapper
    • Frisim, 4x50, 4x100 och 4x200 meter
    • Medley, 4x50 (kortbana) och 4x100 meter, simsättsordningen skiljer sig från individuell medley och simmas i ordningen: ryggsim, bröstsim, fjärilsim, crawl

Tävlingar[redigera | redigera wikitext]

I Sverige simmas SM och JSM i långbana under samma tävling på sommaren, tävlingen simmas med JSM-finaler under försökspassen och SM-finaler under finalpassen.

Motion[redigera | redigera wikitext]

Simning är ett optimalt sätt att träna kroppen då många muskelgrupper arbetar samtidigt. Man tränar både armar och ben när man simmar rygg och crawl. Axlarna är också en del av kroppen som man använder mycket, därför har många tävlingssimmare problem med axlarna och därför är det viktigt att värma upp axlarna ordentligt innan man börjar simma.

Bad[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bad

Simning i tvagande eller underhållande syfte, för att ha kul. Detta sker ofta i sjöar utomhus när det är varmt. Simning eller bad i hav, där vågor förekommer är även detta ett känt och skojigt fenomen.

Dykning[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Dykning

Dykning är när man simmar under vattnet, det är svårt att vara under vattnet en längre tid eftersom man inte kan andas där om man inte har dykarutrustning för detta ändamål.

Man kan också dyka ner i vattnet, dvs hoppa från en pall eller kant med armarna raka framför huvudet och dyka i.

Räddning[redigera | redigera wikitext]

Huvudartiklar: Livräddning och Badvakt

Människor kan hamna i fara när de simmar och behöver då räddas. Man tränar mycket på hur livräddning ska gå till och det finns även ofta badvakter som har utbildning som övervakar badställen. Eftersom det kan uppstå mycket extrema situationer är det väldigt krävande att vara livräddare. Det finns även speciella tävlingsmoment och övningar för att träna sina räddningsegenskaper.

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Simmare klär sig oftast i badkläder. I samband med bad brukar män föredra att bära badshorts och kvinnor bikini och baddräkt . Vid simning i kalla hav, sjöar och vattendrag förekommer också att man simmar i våtdräkt för att skydda mot kyla, men det ger också en klar fördel eftersom man flyter bättre. Det finns även som simmar med vanliga kläder (se även Klädsim) men det är opraktiskt och en säkerhetsrisk så det är inte så vanligt.

Tävlingssimmare klär sig vanligen i badbyxor (män) eller baddräkt (kvinnor). På senare tid har den s.k. hajdräkten blivit ett populärt plagg hos både kvinnliga och manliga tävlingssimmare. Vid lanseringen av hajdräkten gjorde internationella simförbundet ett undantag i reglerna. Enligt simningens stadga får man ej använda kläder eller något andra ting som ökar prestationen förutom: badkläder, simglasögon och badmössa, Detta gäller då inte hajdräkten trots att hajdräkten har teflon eller dylikt material som minskar vattenmotståndet, vilket inte vanliga badkläder gör. Men numera är hajdräkten förbjuden och killars badbyxor får ej vara längre än till knäna eller över naveln. För tjejer får badräkten ej vara längre än till knäna eller ha dragkedja vid ryggen. Man valde detta för man ville inte att simning skulle bli en materialsport

I regel använder tävlingssimmare simglasögon och oftast också badmössa. Inom bad och dykning händer det också att man använder cyklop och snorkel. Tävlingssimmare använder ofta platta, dolme, simfenor och paddlar när de tränar i syfte att fokusera och träna på vissa moment i simningen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]