Simon Parmet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Simon Parmet.

Simon Parmet, ursprungligen Pergament, född 26 oktober 1897 i Helsingfors, död 20 juli 1969 i Helsingfors, var en finländsk pianist, kapellmästare och kompositör. Parmet var bror till kompositören Moses Pergament.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Parmet, som var av judisk börd, studerade vid konservatorierna i S:t Petersburg och Berlin samt vid Helsingfors musikinstitut, där han undervisades av Erkki Melartin och Erik Furuhjelm. Parmet verkade som operadirigent i Tyskland och vid Finlands nationalopera samt var dirigent för den finska radioteatern 1948-53. 1953 var han en av grundarna till Akateeminen Laulu, vilken han ledde fram till 1954. 1929 gjorde Parmet sina första skivinspelningar i Berlin, då han bland annat gjorde inspelningar med Theodor Björkman, Hanna Granfelt, Edvin Bäckman och Arri Wianto.[1]

Bland Parmets svenska publikationer märks Sibelius symfonier: en studie i musikförståelse, Con amore: Essäer om musik och mästare och Genom fönsterrutan: Essäer om konst och musik och andra uppsatser.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Simon Parmet på Fono.fi”. http://www.fono.fi/TekijaHakutulos.aspx?esittaja=Parmet+Simon&Page=1. Läst 26 juni 2016.