Skåne Music Award

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sir George Martin Music Award)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skåne Music Award
BeskrivningDelas ut till musikpersoner med anknytning till Skåne
UtdelareMusik i Syd och Musikhögskolan i Malmö
Pris100 000 SEK
PlatsPalladium i Malmö
LandSverige Sverige
Första utdelning2015
ÅterkommandeÅrligen

Skåne Music Award är ett svenskt musikpris, instiftat 2015, utdelat årligen till musikperson med anknytning till Skåne. Det föregicks av Sir George Martin Music Award, instiftat 2010.

Skåne Music Award[redigera | redigera wikitext]

Skåne Music Award utdelas till framstående musikperson/personer av Musik i Syd och Musikhögskolan i Malmö och sponsras av Swedbank. Prissumman är på 100 000 kronor och utdelningen sker i samband med en årlig musikgala i september på Palladium i Malmö.

Sir George Martin Music Award[redigera | redigera wikitext]

Priset är för Musik i Syd och Musikhögskolan en ersättning för det föregående Sir George Martin Music Award. Detta pris skapades 2010 på initiativ av förre bankdirektören och Beatles-kännaren Staffan Olander i samverkan med den brittiske musikpersonligheten Sir George Martin, sedan denne 2010 utnämndes till hedersdoktor i musik vid Lunds universitet och Musikhögskolan i Malmö. Priset på 100 000 kronor utdelades av samma institutioner årligen i maj på Palladium i George Martins närvaro och sponsrades av Sparbanken Öresund. Även detta pris utdelades till personer med tydlig skånsk anknytning och som ansågs ha verkat i hans anda som producent, kompositör, arrangör, dirigent eller musiker.

Då George Martin av praktiska och åldersmässiga skäl inte längre kunde närvara vid utdelningarna, ansåg de utdelande musikinstitutionerna att anknytningen till huvudpersonen försvagades och valde att i stället skapa det nya priset på samma grunder.

Pristagare[redigera | redigera wikitext]

Sir George Martin Music Award

Skåne Music Award

Referenser[redigera | redigera wikitext]