Sisu Auto

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sisu räddningstjänstbil

Sisu eller Oy Sisu Auto Ab är en fordonstillverkare med en fabrik i Raseborg[förtydliga] i Finland. Företagets militära gren ingår numera i den finska försvarskoncernen Patria (Patria Vehicles Oy) och man tillverkar mest tunga fordon såsom lastbilar och pansarfordon åt försvaret och för export.

Sisu tillverkar lastbilar nästan uteslutande för den finska hemmamarknaden. På senare år har man dock startat satsningar på export till Ryssland och Baltikum. Årsproduktionen ligger på cirka 500 fordon och man är specialiserade på tunga lastfordon för till exempel timmertransporter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sisu S-321
Sisu SM 312 in Russia
Sisu i IFOR-tjänst

Sisu grundades av 1931 som Oy Suomen autoteollisuus Ab.[1] Bolaget skapades utifrån Autokoritehdas och Autoteollisuus-Bilindustri som hamnat i ekonomiska svårigheter. Sisu grundades i Helsingfors av Emil Anton Winckelmann, Lars Wilhelm Åberg och Karl Arthur Nordgren. John Hellsten valdes till VD och Tor Nessling till teknisk direktör. Nessling kom att ta över som VD 1932. Namnet Sisu kommer från det finska ordet för energi, uthållighet och framåtanda. Företagsnamnet togs efter att en namntävling utlysts. 1932 byggdes 12 lastbilar hos Sisu innan serieproduktion startade 1933.

Under 1930-talet blev Estland och Lettland viktiga marknader förutom den dominerade finska hemmamarknaden. Dessa har idag åter blivit viktiga marknader för företaget. En viktig kund var det finska försvaret. Sisu kom även att tillverka spårvagnar 1934-1959. 1944 började Sisu sin tillverkning i Karis.[1]

1960 inleddes export till Colombia sedan Finland och Colombia skrivit under ett handelsavtal.[2] 1967 gick Sisu samman med det krisdrabbade Vanaja. Ägarförhållanden ändrades så att Nessling förlorade sin aktiemajoritet och staten hade 17 procent i det nybildade bolaget. Tor Nessling hade svårt att finna sig i den nya situationen och lämnade VD-posten 1970. 1976 följde ett trepartsavtal mellan finska staten, British Leyland och Saab-Scania. British Leyland och Saab-Scania kom nu att äga 10 procent vardera av Sisu. 1980 tillverkades bolagets första militärfordon Pasi och Masi.

1997 inleddes ett nära samarbete med Renault Trucks. Sisu är idag agentur för Renaults Trucks i Finland och företagen kompletterar varandra på marknaden. Sisus tyngdpunkt i samarbetet ligger på terränglastbilar. Samarbetet innebär även försäljning av Renault-lastbilar på den finska marknaden. Företaget ägs av Suomen Autoteollisuus Oy.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://uppslagsverket.fi/sv/sok/view-103684-SisuAutoOyAb
  2. ^ http://eng.sisuauto.com/node/122

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]