Sisu Auto

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sisu räddningstjänstbil
Sisu i IFOR-tjänst

Sisu eller Oy Sisu Auto Ab är en fordonstillverkare med en fabrik i Raseborg i Finland. Företagets militära gren ingår numera i den finska försvarskoncernen Patria (Patria Vehicles Oy) och man tillverkar mest tunga fordon såsom lastbilar och pansarfordon åt försvaret och för export.

Sisu tillverkar lastbilar nästan uteslutande för den finska hemmamarknaden. På senare år har man dock startat satsningar på export till Ryssland och Baltikum. Årsproduktionen ligger på cirka 500 fordon och man är specialiserade på tunga lastfordon för till exempel timmertransporter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sisu grundades av Tor Nessling 1931 och namnet Sisu kommer från det finska ordet för energi, uthållighet och framåtanda. Företagsnamnet togs efter att en namntävling utlysts. 1932 byggdes 12 lastbilar hos Sisu. Under 1930-talet blev Estland och Lettland viktiga marknader förutom den dominerade finska hemmamarknaden. Dessa har idag åter blivit viktiga marknader för företaget. En viktig kund var det finska försvaret. Sisu kom även att tillverka spårvagnar 1934-1959.

1968 förstatligades bolaget.

1997 inleddes ett nära samarbete med Renault Trucks. Sisu är idag huvudman[förklaring behövs] för Renaults Trucks i Finland och företagen kompletterar varandra på marknaden. Sisus tyngdpunkt i samarbetet ligger på terränglastbilar. Samarbetet innebär även försäljning av Renault-lastbilar på den finska marknaden. Företaget ägs av Suomen Autoteollisuus Oy.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]