Sjäkikhanernas palats

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sjäkikhanernas palats (Şəki xanlarının sarayı)
Palats
Sjäkikhanernas palats
Sjäkikhanernas palats
Land Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Kommun Sjäki
Koordinater 41°24′0″N 47°2′0″Ö / 41.40000°N 47.03333°Ö / 41.40000; 47.03333
Längd 32 m (nord-sydlig)
Bredd 8,5 m (väst-östlig)
Arkitekt Abbasgulu (troligen)[1]
Grundad 1797
 - Renoverad/restaurerad 1848-51, 1955-65

Sjäkikhanernas palats (azerbajdzjanska: Şəki xanlarının sarayı) i staden Sjäki, Azerbajdzjan var sjäkikhanernas sommarresidens. Palatset uppvisar dekorativt kakel, fontäner och flera fönster med målat glas. Exteriören är dekorerad med mörkblått, turkost och ockrafärgat kakel i geometriska mönster, och muralmålningar färgade med temperamåleri och inspirerade av Nizami Ganjavis konstverk.[2]

Sedan 2001 är palatset uppsatt på Azerbajdzjans förhandslista (tentativa lista) över planerade världsarvsnomineringar.[3]

Tillsammans med dess bassäng och plataner, är sommarresidenset den enda kvarvarande byggnaden från det större palatskomplexet inne i Sjäkikhanernas fästning, som en gång även omfattade ett vinterpalats, residens för khanens familj samt tjänstefolkens kvarter. Det byggdes 1797 av Muhammed Hasan Khan och restaurerades mellan 1952 och 1967 av en grupp framstående arkitekter ledd av Niyazi Rzayev.

Palatset mäter trettiotvå gånger åtta och en halv meter exteriört och har ett två våningar högt murverk längs den nord-sydliga axeln och täckt med ett valmat tak i trä med långa takfötter. Planen för båda våningarna är identiska; tre rektangulära rum placerade i en rad, särade genom smala iwaner mot söder som ger tillgång till rummen. Våningsplanen är separat åtkomliga för att tillgodose deras offentliga och privata funktioner. Bottenvåningen, som nås söderifrån genom de två iwanerna, användes i huvudsak bokhållare och framställare. Två trappor intill norra fasaden gav tillgång till våningen ovan, vilken var reserverad för khanens familj och deras gäster.

Sommarresidenset är känt för den överdådiga dekorationen interiört såväl som exteriört. Stora delar av residensets fasad, inklusive hela södra upphöjningarna i centralhallen på båda våningarna, är täckta med en mosaik av färgat glas i ett fackverk av trä (shebeke) som sattes samman utan spik eller lim. Muqarnas huvor som kröner de fyra iwanerna är förgyllda med guld på bottenvåningen och täckt med spegelfragment på första våningen. Återstående fasadytor är dekorerade med blommigt kakel och kakelmosaik.

Residensets interiörväggar är helt täckta med fresker målade vid olika tillfällen under 1800-talet. Många av dem har vaser med blommor, medan en serie målningar på bottenvåningen avbildar jakt- och krigsscener. Freskerna som signerat verken är Ali Kuli, Kurban Kuli och Mizra Jafar från Shemaha, Usta Gambar från Shusha och Abbas Kuli, som även kan ha varit sommarresidensets arkitekt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Azerbaijan Soviet Encyclopedia (1987), vol. 10, p. 502
  2. ^ David C. King. Azerbaijan, Marshall Cavendish, 2006, p. 99
  3. ^ ”Sheki, the Khan's Palace” (på engelska). UNESCO World Heritage Centre. http://whc.unesco.org/en/tentativelists/1576/.