Självdeklaration

Från Wikipedia
Version från den 15 maj 2017 kl. 13.02 av Larske (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 194.153.53.178 (diskussion) till senaste version av Larske)

Självdeklaration, deklaration, är de uppgifter som en skattskyldig fysisk eller juridisk person lämnar till skattemyndigheten en gång om året för att denna skall kunna fastställa hur mycket skatt den skattskyldige skall betala.

Sverige

Blanketten för självdeklarationen har numera rubriken inkomstdeklaration, även om ordet självdeklaration används i skattelagstiftningen.

Självdeklarationen skall lämnas till Skatteverket senast den första helgfria vardagen i maj om inte det är en fredag, då det blir på måndagen. Samma dag skall också den skatt som deklarationen redovisar vara inbetald på den skattskyldiges skattekonto.[källa behövs]

Skatteverket får numera inkomst- och andra uppgifter från arbetsgivare, försäkringsbolag och banker och skickar därför förslag till självdeklaration till fysiska personer som bara behöver kontrollera och eventuellt komplettera uppgifterna. Deklaranten kan därefter acceptera förslaget via brev, SMS eller webbläsare.

Norge

"Selvangivelsen" skall innehålla all inkomst från arbetsgivare, velfärdsstød, banker, försäkringsbolag, Verdipapirsentralen.

Den skickas ut fr.o.m 22 mars och över en period på 3 veckor, dock inte påskveckan. Endast om informationen inte stämmer måste man lämna tillbaka den. Det kan man göra via internet.

Se även

Referenser