Självmordsattack

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Självmordsbombare)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En självmordsattack är ett attentat som är utformat så att utövaren får dödliga skador. Motivet är ofta politiskt och/eller religiöst. Många självmordsbombningar förekommer på platser med mycket folk, som torg, eller under färd i fordon som buss, båt, flygplan och tåg. Självmordsbombningar är en form av terrorism i de fall då de riktas mot civila.

Självmordsattacker förekommer i många fall från 1800-talet i Europa. 1831 sprängde den nederländske löjtnanten Jan van Speijk sin egen båt i hamnen i Antwerpen den 5 februari 1831 för att inte bli tagen av belgarna under den belgiska revolutionen. I Ryssland uppstod en rörelse som ville ta död på stats- och regeringschefer, som vid bombattentatet mot tsar Alexander II av Ryssland 1881Ignacy Hryniewiecki tog sitt liv då han utförde attentatet.

I modern tid förknippas självmordsbombare mycket med al-Qaida och muslimsk fundamentalism. Självmordsattacker har varit en del i konflikterna i Egypten, Irak, Afghanistan, Libanon, Israel-Palestina-konflikten och Kaukasus.

Kända attacker[redigera | redigera wikitext]

  • Under andra världskriget genomförde flera japanska stridspiloter, så kallade kamikazepiloter, självmordsattacker genom att frivilligt störtdyka med sina krigsflygplan rakt in i USA:s örlogsfartyg.
  • Den 11 december 2010 utfördes Bombdåden i Stockholm 2010 i anslutning till Drottninggatan i Stockholm mitt under pågående julhandel. Först exploderade en bil på Olof Palmes gata och tio minuter senare skedde en explosion på Bryggargatan. I den senare explosionen omkom gärningsmannen och två personer skadades lindrigt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.


  • Kimball. När religionen blir ond 

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]