Självscanning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En självscanner
Betalningsstationer

Självscanning är en metod när butiker låter kunden med hjälp av en skanner summera priset på varorna. Betalning kan ske till en kassör eller till en maskin med kort eller kontanter. Den vanligaste modellen i Sverige är att kunderna tar en "scanner" när de går in i butiken. Med denna läser kunden sedan av en streckkod på sina varor. Vid "utcheckningen" ställer kunden ifrån sig scannern i ett ställ, och utför betalningen vid en kundstation bestående av kortläsare och bildskärm med anvisningar.

Som åtgärd för att stävja till synes enkla metoder att snatta eller stjäla genom att bara scanna somliga varor i matvarukassen använder sig butikerna av slumpmässiga kontroller; så kallade avstämningar. Kunden får då vid betalning ett meddelande på betalningsstationens bildskärm där han eller hon ombeds gå till närmsta kassa för avstämning. Kassören går då manuellt igenom varorna, och verifierar att resultatet överensstämmer med de scannade varorna. En eller två missade varor är emellertid att se som ett resultat av den mänskliga faktorn, och klassas således inte per automatik som försök till stöld. Det som händer i detta fall är att kundens missräkning registreras, och kunden blir kallad till avstämning oftare än annars. Vid överensstämmande avstämningar ges kunden å andra sidan poäng för noggrannhet, och för varje "lyckad" avstämning kommer systemet att flagga för avstämning alltmer sällan.

Det finns också en variant av självscanning där kunden inte tar någon scanner, utan handlar som vanligt och scannar samtliga varor vid utcheckning och betalstation. Den här metoden är framför allt vanlig i mindre butiker.

Exempel på butiker som använder systemet med självscanning är City Gross, Ica, Coop, Willys och Ikea.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Självscanning började i Nederländerna, där det infördes 1992. Tre år senare hade såväl USA som Storbritannien infört självscanning. I Sverige var det stormarknaden B&W i Bromma som var först ut med självscanning. De införde sin "Shop Express" redan 1999. Ica införde självscanning 2004, och är idag den största användaren av självscanning i världen.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ GP: Fyra av tio scannar själva