Självscanning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En självscanner.

Självscanning är en metod när butiker låter kunden med hjälp av en [scanner (avläsare)|scanner]] summera priset på varorna. Betalning kan ske till en kassör eller till en maskin med kort eller kontanter. Exempel på butiker som använder systemet med självscanning är City Gross, Ica, Coop, Willys och Ikea.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Självscanning började i Nederländerna, där det infördes 1992. Tre år senare hade såväl USA som Storbritannien infört självscanning. I Sverige var det stormarknaden B&W i Bromma som var först ut med självscanning. De införde sin "Shop Express" redan 1999. Ica införde självscanning 2004, och är idag den största användaren av självscanning i världen.[1]

Metoder[redigera | redigera wikitext]

Betalningsstationer (snabbkassa).

Den vanligaste modellen i Sverige är att kunden tar en handhållen scanner när den går in i butiken. Med denna läser kunden av streckkoder på sina varor under inköpsrundan i butiken. Vid "utcheckningen" ställer kunden ifrån sig scannern i ett ställ och utför betalningen vid en betalstation (även kallad kundstation och snabbkassa) bestående av kortläsare och bildskärm med anvisningar.

Det finns också en variant av självscanning där kunden inte tar någon scanner, utan handlar på traditionellt vis och slutligen scannar samtliga varor vid en betalstation. Den här metoden är framförallt vanlig i mindre butiker.

Varor som saknar streckkoder behöver kunden själv väga in eller registrera på annat vis i scannern eller vid betalstationen.

Säkerhetsåtgärder[redigera | redigera wikitext]

Betalstationer brukar automatiskt kunna påkalla personalens uppmärksamhet om exempelvis kunden råkar göra fel eller vill köpa en vara med åldersgräns[2].

Som åtgärd för att stävja till synes enkla metoder att snatta eller stjäla genom att bara scanna somliga varor i matvarukassen använder sig butikerna av slumpmässiga kontroller; så kallade avstämningar. Kunden får då vid betalning ett meddelande på betalningsstationens bildskärm där han eller hon ombeds gå till närmsta kassa för avstämning. Kassören går då manuellt igenom varorna, och verifierar att resultatet överensstämmer med de scannade varorna.

Särskilt vid obemannade snabbkassor kan det finnas fysiska spärrar, där kunden efter betalning behöver scanna inköpskvittot för att komma ut ur butiken.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ GP: Fyra av tio scannar själva
  2. ^ Så använder du en snabbkassa” (på sv). Vasabladet. https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/131898. Läst 7 december 2017.