Hoppa till innehållet

Sjöborrekaktussläktet

Från Wikipedia
Sjöborrekaktussläktet
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningNejlikordningen
Caryophyllales
FamiljKaktusväxter
Cactaceae
UnderfamiljCactoideae
TribusTrichocereeae
SläkteSjöborrekaktussläktet
Echinopsis
Vetenskapligt namn
§ Echinopsis
AuktorZucc., 1837
Arter

Sjöborrekaktussläktet (Echinopsis) är ett suckulent växtsläkte inom familjen kaktusväxter. Släktet är ett av de äldsta kaktussläktena som är systematiskt upprättat, vilket skedde redan 1837, och innehåller nu cirka 130 arter samt många hybrider. Släktet är systematiskt svårt och många arter är mycket varierade. Detta har resulterat i mängder av publicerade vetenskapliga namn som idag räknas till synonymer

Arterna kan vara klotformade till pelarformiga, vissa arter blir trädlika, några är krypande. En art är en utpräglad epifyt. Ribborna är vanligen tydliga, få till många. Areolerna är ulliga och bär få till många taggar. Blommorna är dag- eller nattöppna beroende på art. De är vanligen trattlika eller skålformade. Blompipen har vanligen många fjäll, hår och borst, men saknar taggar. Hyllebladen kan ha alla färger utom blått.

Echino kommer från grekiska och betyder taggig eller igelkott och opsis betyder utseende.

Ursprungligen från Sydamerika; Peru till Brasilien, Uruguay, Paraguay, Argentina och Bolivia. Växer vanligen i torra områden, ofta på hög höjd över havet.

Taxonomiska förändringar

[redigera | redigera wikitext]

Släktet är ett av de största i familjen och släktskapsförhållandena är fortfarande dåligt kända. Efter studier gjorda under 1970-talet och 1980-talet har ett antal släkten, som tidigare räknats som egna släkten, flyttats över till Echinopsis:

  1. ^ [a b c d e f g h i j k l] nom. inval.