Sjövägen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
M/S Mysing

Sjövägen är en båtbuss i Stockholms, Nacka och Lidingö kommuner. Linjen går mellan Nybroplan-Nacka Strand-Dalénum-Frihamnen på vardagar och mellan Nybroplan-Blockhusudden-Nacka Strand-Dalénum på helgerna. Det är ett samarbete mellan bland andra Vasakronan, Nacka kommun, Lidingö kommun och Storstockholms Lokaltrafik (SL).

Finnboda Hamn Sjövägen skylt 2013a.jpg
M/S Ballerina

Sjövägen är en vidareutveckling av den båttrafik som Vasakronan bedrivit som en service åt sina hyresgäster i Nacka Strand i över 10 år med båten M/S Ballerina (på vår och höst) och M/S Kanholmen (på vintern).

Sjövägen
Unknown BSicon "uKBFa"
Nybroplan
Urban station on track
Allmänna gränd (Ej rusningstid)
Urban station on track
Saltsjöqvarn
Urban station on track
Finnboda hamn
Urban station on track
Blockhusudden (Ej vardagar)
Urban station on track
Nacka Strand
Urban station on track
Lidingö/Dalénum
Unknown BSicon "uKBFe"
Frihamnen (Endast vardagar)

Sjövägen startade som ett pilotprojekt under perioden 20 augusti till 20 december 2010. Syftet var att med utökade turer och med SL:s periodkort som biljett undersöka möjligheterna och intresset för en mer storskalig kollektivtrafik till sjöss. Man beräknade kunna öka resandet till 35 000[1] passagerare. Det blev en succé. Resandet ökade till över 50 000[2] passagerare och pilotprojektet har förlängts i etapper, nu senast till den 23:e december 2011[3]. Trafiken utökades från en till två båtar, och turtätheten ökades till avgång var 45:e minut i rusningstrafik. Under vintermånaderna körde båtarna M/S Kanholmen och M/S Movitz som klarar av att köra i is.

I början av 2012 reste 350 passagerare med Sjövägen varje vardagmorgon.[4]

Från april månad och framåt kör istället båtarna M/S Ballerina och M/S Mysing. Sommartidtabellen från den 15 april innehåller ytterligare turer samt den nya hållplatsen Frihamnen. Nytt för sommartidtabellen är också att Lidingö trafikeras även på helgerna.[5]

Under pilotprojektet, som pågår till 23 december 2011, kan man förutom med SL:s periodkort, åka med klippkort (10 resor för 300 kr), båtmånadskort (400kr) eller enkelbiljett, 40 kr kontant.[uppdatering behövs] Man kan dock inte åka med SL:s remsa/reskassa (Access reskassa) eller med SL:s SMS-biljett.[6]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ta båten med SL-kort i höst
  2. ^ Succé för pendelbåten
  3. ^ Pendelbåtar en smart trafiklösning
  4. ^ Lidingösidan: "Pendelbåtslinjen till Lidingö mot säkrare hamn"
  5. ^ Dalenum får helgtrafik via Sjövägen
  6. ^ Sjövägen, hemsida