Sjövägen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
M/S Sjövägen vid Nybroplan
M/S Gurli

Sjövägen är en båtbuss i Stockholms, Nacka och Lidingö kommuner. Linjen går mellan Nybroplan-Nacka Strand-Dalénum-Frihamnen på vardagar och mellan Nybroplan-Blockhusudden-Nacka Strand-Dalénum på helgerna. Det är ett samarbete mellan bland andra Vasakronan, Nacka kommun, Lidingö kommun och Storstockholms Lokaltrafik (SL).

M/S Ballerina

Sjövägen är en vidareutveckling av den båttrafik som Vasakronan bedrivit som en service åt sina hyresgäster i Nacka Strand i över tio år med båten M/S Ballerina (på vår och höst) och M/S Kanholmen (på vintern). 2015 trafikeras Sjövägen av följande fartyg: Gurli, Kung Ring, Hättan och eldrivna Sjövägen. Kanholmen är reservbåt.

Sjövägen
Unknown BSicon "uKBFa"
Nybroplan
Urban station on track
Allmänna gränd (Ej rusningstid)
Urban station on track
Saltsjöqvarn
Urban station on track
Finnboda hamn
Urban station on track
Blockhusudden (Ej vardagar)
Urban station on track
Nacka Strand
Urban station on track
Lidingö/Dalénum
Unknown BSicon "uKBFe"
Frihamnen (Endast vardagar)

Sjövägen startade som ett pilotprojekt augusti - december 2010. Syftet var att med utökade turer och med SL:s periodkort som biljett undersöka möjligheterna och intresset för en mer storskalig kollektivtrafik till sjöss. Man beräknade kunna öka resandet till 35 000[1] passagerare. Det blev en succé. Resandet ökade till över 50 000[2] passagerare och pilotprojektet har permanentats.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ta båten med SL-kort i höst
  2. ^ Succé för pendelbåten