Sjövägen

Från Wikipedia
Hållplats Finnboda hamn.

Sjövägen, eller linje 80, är en pendelbåtslinje i Stockholms län. Linjen går mellan Nybroplan och Ropsten och vissa turer vidare mot Storholmen.[1] Den drivs sedan april 2013 på ett flerårigt kontrakt av Rederiaktiebolaget Ballerina för Storstockholms Lokaltrafiks trafikförvaltning.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Sjövägen är en vidareutveckling av den båttrafik som Vasakronan bedrev som en service åt sina hyresgäster i Nacka Strand i över tio år med M/S Ballerina och M/S Kanholmen. År 2016 trafikerades Sjövägen av den eldrivna Sjövägen samt av de dieselmotordrivna Gurli, M/S Kung Ring och M/S Hättan.[2] Under hösten 2019 trafikerades linjen av Sjövägen, Ballerina, Kanholmen, Gurli, Kung Ring, Hättan, Kungshatt och Nämdöfjärd. Reservbåten Stockholms Ström 3 användes också i viss utsträckning.

Sjövägen startade som ett pilotprojekt 2010 för att med utökade turer och med SL:s periodkort undersöka förutsättningen för en mer storskalig kollektivtrafik till sjöss. Försöket ansågs framgångsrikt och pilotprojektet permanentades. M/S Ballerina trafikerade linjen till 2014.[3] Samma år sattes el-båten E/S Sjövägen in på rutten.[4] 1 januari 2020 inlemmades Sjövägen i SL:s linje 80 Nybroplan - Nacka - Lidingö - Ropsten - Storholmen.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]