Sjövägen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
E/S Sjövägen lämnar Kvarnholmen, juli 2016
Sjövägen
Pendelbåtslinje
Urban head station
Nybroplan, Stockholm
Urban station on track
Allmänna gränd, Stockholm
Urban station on track
Saltsjöqvarn, Nacka
Urban station on track
Finnboda hamn, Nacka
Urban station on track
Kvarnholmen, Nacka
Urban station on track
Blockhusudden, Stockholm
Urban station on track
Nacka Strand, Nacka
Urban station on track
Lidingö/Dalénum, Lidingö
Urban station on track
Frihamnen, Stockholm
Urban end station
Ropsten, Stockholm

Sjövägen, eller linje 80, är en pendelbåtslinje i Stockholms län. Linjen går mellan Nybroplan och Frihamnen på vardagar och mellan Nybroplan och Dalénum i Lidingö på helgerna.[1] Den drivs sedan april 2013 på ett flerårigt kontrakt av Rederiaktiebolaget Ballerina för Storstockholms Lokaltrafiks trafikförvaltning.

Sjövägen är en vidareutveckling av den båttrafik som Vasakronan bedrev som en service åt sina hyresgäster i Nacka Strand i över tio år med M/S Ballerina och M/S Kanholmen. År 2016 trafikerades Sjövägen av den eldrivna Sjövägen samt av de dieselmotordrivna Gurli, M/S Kung Ring och M/S Hättan.[2] Under hösten 2019 trafikerades linjen av Sjövägen, Ballerina, Kanholmen, Gurli, Kung Ring, Hättan, Kungshatt och Nämdöfjärd. Reservbåten Stockholms Ström 3 användes också i viss utsträckning.

Sjövägen startade som ett pilotprojekt 2010 för att med utökade turer och med SL:s periodkort undersöka förutsättningen för en mer storskalig kollektivtrafik till sjöss. Försöket ansågs framgångsrikt och pilotprojektet permanentades. M/S Ballerina trafikerade linjen till 2014.[3] Samma år sattes el-båten E/S Sjövägen in på rutten.[4] 1 januari 2020 inlemmades Sjövägen i SL:s linje 80 Nybroplan - Nacka - Lidingö - Ropsten - Storholmen.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]