Sjukvård

Från Wikipedia
Version från den 3 juni 2017 kl. 09.29 av Vame (Diskussion | Bidrag) (Bokstavsordnar + Prehospital vård)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Se även: Vård (folktro)

Sjukvård är verksamheten att professionellt omhänderta sjuka och skadade. För lättare sjukdomar och skador kan vuxna i allmänhet vårda sig själva. Det benämns då egenvård.

Sjukvård i Sverige

I Sverige bedrivs sjukvården främst i landstingskommunal regi. Landstingsfullmäktige beställer den omfattning som vården skall ha inom landstinget eller regionen och fastställer kostnaden för den beställda vården. Verkställigheten styrs av nämnder och styrelser som tillsätts med representanter från de politiska partierna enligt valresultatet. Men det finns också privata alternativ, som är anslutna till den skattefinansierade hälso- och sjukvården. Det är även i Sverige tillåtet med sjukvård i privat regi. Privata sjukhus kan ta emot patienter vars vård betalas av något landsting, av patienten själv eller genom en privat sjukvårdsförsäkring som patienten tecknat.

Sjukvård bedrivs som öppen eller sluten vård. Öppen vård innebär att den sjuke inte blir inlagd på en vårdavdelning, utan undersöks och behandlas på till exempel en sjukhusmottagning eller en vårdcentral. Den andra vårdformen, den slutna, avser vård med en patient som är inskriven på en klinik. I takt med den tekniska utvecklingen på vårdområdet har behovet av sluten vård minskat.

Många enklare undersökningar och behandlingar kan också utföras på vårdcentralerna, som samarbetar nära med sjukhusklinikerna. Tydligast framgår möjligheterna till samverkan mellan egenvård-primärvård och sluten sjukhusvård vid fall med s.k. hemsjukvård. Sjuka kan idag få intravenösa behandlingar i hemmet med hjälp av distriktssköterskor. Likaså har många njursjuka fått dialysapparater som de sköter själva.

De finns även en annan form av sjukvård som bedrivs på evenemang som i dag kallas för sjukvårdsberedskap. De aktörer som idag räknas som störst är Nordic safegrup (NSG), Skånsk Eventsjukvård, Livtjänst sjukvård och räddning AB, Eventa sjukvård AB.

Sjukvård i Europa

En ett direktiv från europeiska kommissionen[1] har alla europeiska medborgare rätt till akut/omedelbar sjukvård i flertalet av de andra europeiska länderna. Detta gäller för närvarande följande länder: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern, Österrike.

Referenser

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 17 januari 2010. https://web.archive.org/web/20100117040142/http://ec.europa.eu/dgs_en.htm. Läst 4 december 2011. 

Se även