Hälso- och sjukvård i Sverige

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sjukvård i Sverige)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

I Sverige bedrivs sjukvården främst i landstingskommunal regi.

Omfattning och drift[redigera | redigera wikitext]

Landstingsfullmäktige beställer den omfattning som vården skall ha inom landstinget eller regionen och fastställer kostnaden för den beställda vården. Verkställigheten styrs av nämnder och styrelser som tillsätts med representanter från de politiska partierna enligt valresultatet.

Tandvård och psykoterapi är exempel på vård som inte helt omfattas av gemensam finansiering i Sverige.[1]

Privata alternativ[redigera | redigera wikitext]

Det förekommer också privata alternativ, som är anslutna till den skattefinansierade hälso- och sjukvården. Privata sjukhus kan ta emot patienter vars vård betalas av något landsting, av patienten själv eller genom en privat sjukvårdsförsäkring som patienten tecknat.

Helt privat finansierad vård finns också i Sverige, men då de flesta betalar mellan 10 och 15 kronor per 100 kronor i landstingsskatt, utnyttjas denna vård endast i liten utsträckning.

Svenska Vård är en branschorganisation för svenska vårdföretag.

Form[redigera | redigera wikitext]

Sjukvård bedrivs som öppen eller sluten vård. Öppen vård innebär att den sjuke inte blir inlagd på en vårdavdelning, utan undersöks och behandlas på till exempel en sjukhusmottagning eller en vårdcentral. Den andra vårdformen, den slutna, avser vård med en patient som är inskriven på en klinik.

Minskat behov av sluten vård[redigera | redigera wikitext]

I takt med den tekniska utvecklingen på vårdområdet har behovet av sluten vård minskat. Till exempel får numera föräldrarna lämna förlossningsavdelningen så snart de vill, även om personalen rekommenderar att familjen stannar några timmar för att barnet ska undersökas innan hemresan. En knäoperation kräver idag bara att patienten stannar tills bedövningen släppt och någon övernattning behöver inte ske. Två timmar efter en grå starrsoperation kan den opererade lämna sjukhuset. En del av den slutna vård man förr i tiden ansåg som nödvändig har senare visat sig vara direkt skadlig. Nyförlösta kvinnor tvingades ligga till sängs i upp till ett par veckor och nyopererade fick stanna i sängen lika länge. Besökstiderna på sjukhus var strängt reglerade då besök av anhöriga ansågs störa läkningen och ordningen.

Många enklare undersökningar och behandlingar kan också utföras på vårdcentralerna, som samarbetar nära med sjukhusklinikerna. Tydligast framgår möjligheterna till samverkan mellan egenvård-primärvård och sluten sjukhusvård vid fall med s.k. hemsjukvård. Sjuka kan idag få intravenösa behandlingar i hemmet med hjälp av distriktssköterskor. Likaså har många njursjuka fått dialysapparater som de sköter själva.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "I Tyskland är psykoterapi gratis för alla", Vetandets värld, Sveriges Radio, 12 september 2016. Åtkomst den 17 september 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]