Sjödalsgymnasiet

Sjödalsgymnasiet

Sjödalsgymnasiet är en gymnasieskola i centrala Huddinge. Skolan grundades 1994 och ligger nu på den plats där Karin Boyes föräldrahem en gång låg. Skolan har drygt 600 elever och 80 anställda.[1]

Skolan erbjuder följande utbildningar:

Skolan erbjuder också nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) i friidrott och cykel. Skolan har även en lokal profil med inriktning på brottning (LIU).

2019 utsågs Sjödalsgymnasiet till den bästa skolan i Stockholm inom Ung Företagsamhet.[2] Rektor är Jenny Stormbom tillsammans med biträdande rektorer Martin Forsmark och Fredrik Langrath samt Terese Engman[3].

Sjödalsgymnasiet flyttar till Kvarnbergsplan år 2024[redigera | redigera wikitext]

Hösten 2024 flyttar Sjödalsgymnasiet till Gymnasietorget vid Kvarnbergsplan.[4][5] Tanken är att bilda ett gymnasiecampus, med tre gymnasieskolor i samma område. Idag finns nämligen både Huddingegymnasiet och Sågbäcksgymnasiet där.[4][5] Bakgrunden till flytten är att Huddinge kommun behöver Sjödalsgymnasiets nuvarande byggnad för att bygga ett kommunhus med tillhörande huvudbibliotek.[6]

Ung Företagsamhet[redigera | redigera wikitext]

Ung Företagsamhet är en ideell organisation vars syfte är att få unga att driva igenom sina affärsidéer och starta företag, i form av UF-företag. Majoriteten av alla gymnasieskolor deltar i projektet, där eleverna får göra det i sitt gymnasiearbete under sitt sista skolår. 2001, 2002, 2004, 2005 och 2009 vann Sjödalsgymnasiet SM i Ung företagsamhet, en gång resulterade det även i EM-guld.

2019 utsågs Sjödalsgymnasiet till den bästa UF-skolan i Stockholmsregionen.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]