Skäggtärna

Från Wikipedia
Skäggtärna
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
FamiljMåsfåglar
Laridae
SläkteTräsktärnor
Chlidonias
ArtSkäggtärna
C. hybrida
Vetenskapligt namn
§ Chlidonias hybrida
Auktor(Pallas, 1811)
Utbredning
Synonymer
Chlidonias hybridus

Skäggtärna (Chlidonias hybrida) är en träsktärna i familjen måsfåglar.[2]

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Skäggtärna i vinterdräkt på Borneo.

På grund av sin storlek, svarta hjässa och starka näbb liknar den fisktärnan eller silvertärnan, men den korta stjärten och mörkgrå häckningsfjäderdräkten ovan och under är karaktäristiska för träsktärnor. Adult fågel i sommardräkt har vita kinder och röda ben och näbb. På vintern blir ansiktet vitt och kroppens fjäderdräkt mycket blekare grå. Ungfåglar har rödgul fjällig rygg och ser i övrigt i mycket ut som adulta fåglar i vinterdräkt.

Underarterna skiljer sig främst i storlek och mindre detaljer i fjäderdräkten. I förhållande till nominatformen har C. h. delalandii en mindre näbb och är mörkare medan C. h. javanicus är blekare.

Skäggtärnans läte är ett karakteristiskt krekk.

Chlidonias hybrida hybrida

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Skäggtärnan häckar i Europa, Asien och Australien. De tropiska populationerna är stannfåglar, medan europeiska och asiatiska fåglar flyttar söderut på vintern till Afrika och södra Asien.

Den delas numera upp i tre underarter med följande utbredning:[2]

I Sverige är skäggtärnan en sällsynt gäst som påträffats vid 32 tillfällen med totalt 41 individer, första tillfället vid Getterön, Halland, 1989. Vid Hornborgasjöni Västergötland uppträdde en flock med hela fem individer 1996.[3]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Skäggtärnor häckar i kolonier i våtmarker i inlandet, ibland tillsammans med skrattmåsar, som erbjuder visst skydd mot rovdjur. Boet är en grop i marken där två till fyra ägg läggs.

Liksom de andra tärnorna i släktet Chlidonias, bland annat svarttärna och vitvingad tärna, livnär sig skäggtärnan av insekter som fångas i flykten, och inte genom att dyka efter fisk som tärnorna i släktet Sterna.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen uppskattas till mellan 300.000 och 1,5 miljoner individer, varav det i Europa tros häcka 66.300-108.000 par.[1]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Artepitetet hybrida har den fått därför att den uppvisar likheter i utseende med både de vita Sterna-tärnorna och svarttärnan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Birdlife International 2012 Chlidonias hybrida Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 14 mars 2016.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11
  3. ^ Skäggtärna, BirdLife Sveriges raritetskatalog.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]