Skäggtärna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skäggtärna
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Chlidonias hybrida 2 (Marek Szczepanek).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Familj Måsfåglar
Laridae
Släkte Träsktärnor
Chlidonias
Art Skäggtärna
C. hybrida
Vetenskapligt namn
§ Chlidonias hybrida
Auktor (Pallas, 1811)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Skäggtärna (Chlidonias hybrida) är en träsktärna i familjen måsfåglar.[2]

Taxonomi och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Skäggtärnan häckar i Europa, Asien och Australien. De tropiska populationerna är stannfåglar, medan europeiska och asiatiska fåglar flyttar söderut på vintern till Afrika och södra Asien.

Den delas numera upp i sju underarter med följande utbredning:[2]

I Sverige är skäggtärnan en sällsynt gäst som påträffats ett drygt 20-tal gånger, första tillfället vid Getterön, Halland, 1989.[3]

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Skäggtärna i vinterdräkt på Borneo.

På grund av sin storlek, svarta hjässa och starka näbb liknar den fisktärnan eller silvertärnan, men den korta stjärten och mörkgrå häckningsfjäderdräkten ovan och under är karaktäristiska för träsktärnor. Adult fågel i sommardräkt har vita kinder och röda ben och näbb. På vintern blir ansiktet vitt och kroppens fjäderdräkt mycket blekare grå. Ungfåglar har rödgul fjällig rygg och ser i övrigt i mycket ut som adulta fåglar i vinterdräkt.

Underarterna skiljer sig främst i storlek och mindre detaljer i fjäderdräkten. I förhållande till nominatformen har C. h. delalandii en mindre näbb och är mörkare medan C. h. javanicus är blekare.

Skäggtärnans läte är ett karakteristiskt krekk.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Skäggtärnor häckar i kolonier i våtmarker i inlandet, ibland tillsammans med skrattmåsar, som erbjuder visst skydd mot rovdjur. Boet är en grop i marken där två till fyra ägg läggs.

Liksom de andra tärnorna i släktet Chlidonias, svarttärna och vitvingad tärna, livnär sig skäggtärnan av insekter som fångas i flykten, och inte genom att dyka efter fisk som tärnorna i släktet Sterna.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Artepitetet hybrida har den fått därför att den uppvisar likheter i utseende med både de vita Sterna-tärnorna och svarttärnan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Birdlife International 2012 Chlidonias hybrida Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 2016-03-14.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11
  3. ^ Skäggtärna, Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]