Skälby, Järfälla kommun

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Skälby, Järfälla)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Skälby gård, Järfälla kommun.

Skälby är ett bostadsområde i kommundelen Barkarby-Skälby i Järfälla kommun inom tätorten Stockholm. Skälby, som ligger i södra delen av Järfälla, hade 2005 en befolkning på 6 336 invånare och är ett villaområde.

Bostadsområdet Skälby har fått sitt namn av den närliggande herrgården, Skälby gård, som var ett tidigare säteri i Järfälla socken. Skälby gård har funnits sedan 1500-talet, men den nuvarande huvudbyggnaden byggdes 1802.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Skälby hade från slutet av 1800-talet fram till 1956 en järnvägshållplats, Skälby station, med samma namn på Spånga-Lövsta järnväg, Lövstabanan, men då tunnelbanan till Hässelby gård hade öppnats provisoriskt stängdes Skälby hållplats för persontrafik den 1 december 1956. Godstågen (soptåg som kallades Silverpilen) fortsatte passera Skälby fram till den 10 september 1970.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

Här finns flera förskolor och tre skolor, Skälbyskolan, Björkebyskolan och Neptuniskolan. Många av gatorna i Skälby börjar med ord förknippade till rymden till exempel Plutovägen (från dvärgplaneten Pluto).

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

SL-Bussarna 541 och 518 passerar här. SL-buss 543 åker från Jakobsbergs station och vänder i Vega.

Idrott[redigera | redigera wikitext]

Bele Barkarby IF bedriver en omfattande idrottsverksamhet i Skälby. Det är hemklubben till den forna landslagsspelaren Johan Mjällby, som spelade i den Svenska fotbollslandslaget på 1990- och 2000-talet.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Klubbhistorik m.m. Arkiverad 13 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.