Hoppa till innehållet

Skärfläckor

Från Wikipedia
Skärfläckor
Skärfläckan (Recurvirostra avosetta) som fått ge namn åt familjen.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSkärfläckor
Recurvirostridae
Vetenskapligt namn
§ Recurvirostridae
AuktorBonaparte, 1854
Släkten

Skärfläckor (Recurvirostridae) är en fågelfamilj med vadare i underordningen Charadrii. Familjen omfattar tre släkten med de två distinkta grupperna skärfläckor och styltlöpare.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Alla arter inom familjen har långa tunna ben och långa halsar och näbbar. Skärfläckornas näbbar är uppåtkrökta och vid födosök sveper den med näbben från sida till sida i vattnet. Styltlöparnas näbbar är raka. Merparten av arterna har tydliga fjäderdräkter, ofta i kontraserande svart och vitt, där bara några arter har partier med gulbrunt eller brunt på huvudet eller bröstet.[1]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Skärfläckor och styltlöpare finns representerade över stora delar av världen och familjen finns representerad på alla kontinenter utom Antarktis, och de finns även på ett flertal öar långt ute till havs. Flera av arterna har mycket stora utbredningsområden och ett mindre antal har mindre lokala utbredningar.

Biotop och beteende[redigera | redigera wikitext]

Arterna födosöker och häckar vid brackvatten eller salina våtmarker. De häckar i öppna marker i närheten till vatten, ofta i löst sammansatta kolonier. De är monogama, men paren håller inte ihop från år till år. Tre till fyra ägg läggs i ett enkelt rede, och båda föräldrar ruvar. Bandstyltlöpare som lever i öknen i Australien, häckar bara när det har bildats sjöar på grund av regnväder vilket gör att de inte alltid häckar varje år. Föräldrarna hos alla arter, förutom just rostbröstad styltlöpare, tar hand om sina dunungar under flera månader. Kolonier med rostbröstad styltlöpare tar istället hand om kycklingarna genom att samla alla i stora klungor på flera hundra.

Status[redigera | redigera wikitext]

En art, svart styltlöpare som lever på Nya Zeeland, är listad som akut hotad (CR) på grund av habitatförlust, introducerade arter och hybridisering med styltlöpare.

Släkten och arter i familjen[redigera | redigera wikitext]

Familjen består av tre släkten: styltlöparna i Himantopus och Cladorhynchus samt skärfläckor i Recurvirostra. Bandstyltlöparen i Cladorhynchus är dock trots sitt svenska trivialnamn närmare släkt med skärfläckorna i Recurvirostra än med de äkta styltlöparna i Himantopus. Antalet arter är omdebatterat, där släktet Himantopus av olika taxonomer anses omfatta allt från två till sex olika arter. Följande lista med tio arter följer International Ornithological Congress (IOC):[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Harrison, Colin J.O. (1991). Encyclopaedia of Animals: Birds. Merehurst Press. sid. 107. ISBN 1-85391-186-0 
  2. ^ Rasmussen P & D Donsker (Eds). 2020. IOC World Bird List (v10.2). doi :  10.14344/IOC.ML.10.2.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Delar av artikeln är översatt från engelska wikipedias artikel Recurvirostridae, läst 2009-01-26, där följande källa anges:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]