Skåneleden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Äldre och nyare ledmarkering Äldre och nyare ledmarkering
Äldre och nyare ledmarkering
Skåneleden vid Hammars backar

Skåneleden är en vandringsled genom Skåne som är uppdelad i fem delleder och består sammanlagt av över 130 mil genom 32 kommuner, varav 3 ligger i annat län .De första sex etapperna av Skåneleden invigdes 1978 mellan Sölvesborg och Glimåkra och blev början till SL1 Kust till kust. Detta blev möjligt tack vare initiativtagaren Folke Fribert.

Leden är markerad med orange färg. Skåneleden ingår som en del av den 5 000 km långa Nordsjöleden, som passerar Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

Vandringen på Skåneleden är mycket varierande. Det finns ett 90-tal fasta vindskydd för övernattning och flertalet hotell och vandrarhem längs leden.

De fem dellederna är:

  • SL5 Öresund, 172 km – Sträcker sig från Utvälinge i norr till Malmö i söder. En friliggande del av Öresundsleden går från Foteviken till Falsterbokanalen.
  • SL6 Vattenriket, planeras att bli cirka 150 km. Beräknas vara helt klar 2023. Delleden kommer att sträcka sig mellan Bökestad och Drakamöllan genom Vattenriket i Kristianstad. De fyra första etapperna mellan Norra Lingenäset och Nyehusen invigs i maj 2020.

Region Skåne är huvudman för Skåneleden och ansvarar för utvecklingsfrågor kring leden. På uppdrag av Region Skåne sköter Stiftelsen Skånska Landskap bland annat samordning av kommunernas arbete och kontakt med besökare. Kommunerna ansvarar för skötsel av leden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]