Skånetrafiken

Från Wikipedia
Skånetrafiken
TypFörvaltning
HuvudkontorSverige Hässleholm, Sverige
NyckelpersonerLinus Eriksson
Trafikdirektör
Maria Holmgren
Vice Trafikdirektör
Camilla Bunke
Försäljningschef
Joakim Agartsson
Affärs- och marknads chef
BranschKollektivtrafik
Antal anställda320 (2015)
Historik
Grundat1999
Ekonomi
Omsättning---
Rörelseresultat---
Vinst efter skatt7,1 miljoner SEK (2008) [källa behövs]
Övrigt
Webbplatswww.skanetrafiken.se
Pågatåget Hans Ostelius i Ystad.
En stadsbuss i Lund.
En trådbuss i Landskrona.

Skånetrafiken är trafikhuvudman för kollektivtrafiken inom Skåne län.

Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne (Skåne läns landsting). Dess uppgifter innefattar planering, upphandling och marknadsföring av kollektivtrafik i Skåne län.

Skånetrafiken har sitt huvudkontor i Hässleholm (på Andra Avenyn) med filial i Malmö (på Dockplatsen) samt ett utvecklingscenter kallat LabbetMalmö Centralstation. Skånetrafiken har kundcentral i Malmö, på Centralstationen, Triangeln, i Lundjärnvägsstationen, i KristianstadCentralstationen och i HelsingborgKnutpunkten.

Trafik

Skånetrafiken ansvarar för tåg och bussar i Skåne län. Fordonen körs rent praktiskt av entreprenörer.

  • Pågatågen - regionaltåg inom Skåne län. Tågen stannar på betydligt fler ställen än Öresundstågen.
  • Öresundstågen - internationella regionaltåg till Danmark. Sträckan i Danmark är Danska Trafikministeriets ansvar. Tågen ankommer från/fortsätter till andra städer i Södra Sverige.

Antal resenärer på Skånetrafikens tåg är 39,3 miljoner (år 2011). Det avser Pågatågen och Öresundstågen tillsammans.

Antal resenärer på Skånetrafikens bussar är 101,9 miljoner (år 2011). Därav är 34,5 miljoner på stadsbussar i Malmö, 33,7 miljoner på övriga stadsbussar och 33,7 miljoner på regionbussar.

De flesta stadsbussar körs på biogas eller naturgas.

Även regionbussarna i Malmö, Lund och Helsingborg har bio-/naturgasdrift.

Historik

Organisationen bildades 1 januari 1999, sedan Kristianstads län och Malmöhus län slagits ihop och Region Skåne bildats efter valet 1998. Region Skåne tog då över ansvaret från de båda länstrafikbolagen (Kommunalförbundet för Malmöhus Trafik och Länstrafiken Kristianstad).

Innan Skånetrafiken tillkom, var bussar i Kristianstads län vita med en röd bård och Länstrafikens emblem med en prästkrage halvt inskjuten från höger överkant i en röd fyrkant, vilket för den vaksamme formade om den synlige delen av den röda fyrkanten till ett L som var Kristianstads läns länsbokstav.

I Malmöhus län var bussarna och tågen lila, med ett stiliserat M på en gås som logotyp. Malmö stad drev till 1990 trafik i egen regi i form av Malmö Lokaltrafik med gröna bussar, och stadsbussarnas färgbyte till lila framkallade en storm av protester. Därför beslutades att stadsbussar i Skånetrafikens regi skulle vara gröna, medan regionalbussar skulle vara gula. Den lila färg som varit signum för Länstrafiken Malmöhus behölls för Pågatågen.

Före 1993 hade Länstrafiken Malmöhus ett gult M i en röd boll som logotyp och man hade en grå färgsättning med röda och gula bårder på bussarna i länet.

Färgsättning

Skånetrafikens olika färdmedel har olika färgkodning:

Biljettsystem

Skånetrafikens Jojo-kort.

Jojo-kort

2005 beslutade Skånetrafiken att från och med 2007 använda ett system biljettmaskiner och biljettautomater från Cubic Transportation System Limited. Ett liknande system används också i London idag.

Detta system testades i Ängelholm i april 2007, och under sommaren 2008 i Lund.

Kortet blev tillgängligt för allmänheten den 23 oktober 2009. Från och med juni 2010 avskaffades kontanthanteringen ombord på bussar och tåg.

Korten kan användas antingen för att köpa enstaka resor ("reskassa") eller som periodkort. I båda fallen laddas korten i Skånetrafikens automater eller på försäljningsställen. Periodkort finns både som giltiga i hela Skåne län och för kortare sträckor (färre zoner). Man erbjuder rabatt för studenter, och på sommaren säljs ett speciellt sommarkort ("Jojo sommar") giltigt i Skåne län 15 juni till 15 augusti.

För tåg gäller att man måste ha ett kvitto på köpt resa.

Enkelbiljetter

Enkelbiljetter säljs sedan 2010 enbart på Skånetrafikens försäljningsställen (inkl regionbussar med kortbetalning) och i biljettautomater som finns på alla järnvägsstationer eller via Skånetrafikens app. Enkelbiljetten gäller i 60 minuter för 1 zon och därefter läggs ytterligare 10 minuter för varje zon upp till 13:e zonen. Sydtaxan gäller för vidare resa norr om Skåne län med Öresundstågen. Till Danmark gäller särskilda enkelbiljetter som säljs i automaterna. Dessa gäller även på bussar inom de zoner man köpt för, även sådana i Danmark (inklusive Köpenhamns metro, och båtarna mellan Helsingborg-Helsingör).

Sedan kontanthanteringen juni 2010 av säkerhetsskäl försvann från samtliga bussar och tåg, kan man på stadsbussarna, om man saknar Jojo-kort, betala med mobilappen. På regionbussarna (och från och med hösten 2016 även stadsbussar) kan man betala med kreditkort. När det gäller tågen så måste man alltid ha köpt biljetten i biljettautomat eller på Skånetrafikens försäljningsställe eller appen innan man kliver på. Även biljetter sålda på bussarna gäller på tågen. Påträffas man utan giltig biljett tillkommer en kontrollavgift på 1000 kronor.[1]

Skånetrafikens app

I Skånetrafikens app kan resenären söka en resa och köpa enkelbiljetter för buss och tåg inom Skåne, till angränsande län och till Danmark. Biljetten gäller valfri tid för vald sträcka. Köparen betalar med sitt bank- eller kreditkort. Biljetten måste aktiveras före ombordstigning och gäller då en begränsad tid.

Specialbiljett

"Öresund rundt" är en specialbiljett som gäller i två dagar på alla tåg och bussar i Skåne, på tågen längs "Kystbanen" i Danmark (Helsingör-Köpenhamn-Malmö), på Metron och på bussarna i Köpenhamn samt en överfart med färjorna Helsingborg-Helsingör. Biljetten får användas ett varv i valfri riktning, över bron eller med färja Helsingborg - Helsingör.

"24- eller 72-timmarbiljett". Biljetten har tre olika giltighetsalternativ: Hela Skåne, Malmö eller Helsingborg med omgivande zoner/område.

Källor

Externa länkar