Sköldskinnbaggar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sköldskinnbaggar
Eurygaster-testudinaria 20050705 669.jpg
En sköldskinnbagge av arten Starrbärfis (Eurygaster testudinaria), nymf
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHalvvingar
Hemiptera
FamiljSköldskinnbaggar
Scutelleridae
Vetenskapligt namn
§ Scutelleridae
AuktorLeach, 1815
Hitta fler artiklar om djur med

Sköldskinnbaggar (Scutelleridae), även kallade sköldstinkflyn eller sköldbärfisar, är en familj i insektsordningen halvvingar. Familjen innehåller omkring 500 kända arter världen över. I Europa finns 51 arter och i Sverige finns 6 arter.

Sköldskinnbaggar kännetecknas av en rundad kropp och en skutell som är utvidgad bakåt, så långt att den når spetsen på bakkroppen, samt åt sidorna så att den delvis täcker framvingarna.

De flesta arter lever i tropiska delar av världen och många av dessa är klart och livligt färgade. De arter som förekommer i tempererat klimat är oftare mer oansenligt färgade, men undantag finns.

Födan består av växtsaft och några arter är kända som skadedjur, till exempel Eurygaster integriceps som förekommer i södra Europa och sydvästra Asien och som angriper vete. Bomull är en annan gröda som kan drabbas av sköldskinnbaggar.

Sköldskinnbaggar har som andra halvvingar ofullständig förvandling och genomgår utvecklingsstadierna ägg, nymf och imago.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Frej, Ossiannilsson. Skinnbaggar, bladlöss och andra småinsekter: Naturguide i färg om dessa insekters utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1985. ISBN 91-86448-09-9.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]