Skötare (psykiatri)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skötare är en arbetstitel i Sverige inom psykiatrisk vård. En äldre titelbenämning är mentalskötare, som då var en gymnasial fördjupning inom psykiatri för yrket undersköterska. Skötare har en roll liknande undersköterskor inom kroppssjukvården. Utbildning till skötare är numera en yrkeshögskoleutbildning. Kompetensen som krävs är numera hög kring arbete inom psykiatrisk vård därav för att kunna arbeta som skötare skall man besitta en Specialistundersköterskeexamen på yrkeshögskolenivå för att kunna få tjänstgöra som titeln skötare inom psykiatrin. Titelbenämningen mentalskötare är numera utfasad och bedöms enligt socialstyrelsen något bristfällig i form av kompetensen som krävs inom psykiatrisk sjukvård.

Skötare kan arbeta vid sjukhus inom landstinget på avdelningar som till exempel allmänpsykiatrisk avdelning, psykosavdelning eller psykiatrisk intensivvårdsavdelning (PIVA). De kan också arbeta inom kommunen och då kan yrkestiteln vara boendestödjare även om personer med annan bakgrund också kan ha denna roll. Skötarens främsta uppgift är att stödja individen och motivera denne till att klara av sin vardag. Detta kan ske genom samtal och praktiskt samarbete i hemmet eller på sjukhusavdelningen. En skötare kan också arbeta på olika behandlingshem.

Både manliga och kvinnliga personer med yrket kallas skötare. Sköterska är en informell beteckning, som kan syfta på en sjuksköterska.

Källor[redigera | redigera wikitext]