Skalmodell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flygplansmodell av stridsflygplanet Supermarine Spitfire

En skalmodell är en fysisk avbildning av ett verkligt eller tänkt objekt, som är tillverkad i en annan skala. Modellen kan antingen vara större eller mindre än originalobjektet. Storleksförhållandet uppges som bråkdel av originalets mått. I en modell i skalan 1:10 är alla mått en tiondel av originalets, medan till exempel en modell av en molekyl kan tillverkas i skala 10 000:1 för att göra molekylen synlig för blotta ögat. En sådan fysisk avbildning av ett verkligt eller tänkt motiv kan utföras som hobby, experiment eller beskrivning, då ofta med pedagogiskt presentations- eller annat förklarande syfte.

Presentationsmodeller[redigera | redigera wikitext]

Modeller kan byggas för att presentera en ny produkt (till exempel en bil) eller ett byggprojekt. De finns bland annat på museer.

Vetenskapliga modeller[redigera | redigera wikitext]

Skepp/fartygsmodell

Modeller för experiment[redigera | redigera wikitext]

Man kan också bygga modeller för att utföra experiment, till exempel en vindtunnel.

Beskrivande modeller[redigera | redigera wikitext]

I modeller av molekyler, atomer, atomkärnor, kvarkar, solsystemet eller hela universum är det oftast inte möjligt att visa alla delar i samma skala.

Hobbymodeller[redigera | redigera wikitext]

Stadsbyggnadsmodell.
Arkitekturmodell.

Populära former av modellbygge som hobby är till exempel modelljärnväg, flaskskepp, bil- och flygplansmodeller och dockskåp. Utövare av sådan hobby kallas modellbyggare.

Se även[redigera | redigera wikitext]