Skanda (buddhism)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skanda, tecknad av Zhao Mengfu under Yuandynastin.

Skanda (i kinesisk litteratur Wei tuo, i japansk Idaten) är en gud inom buddhismen som övertogs från brahmansk mytologi. Gudar är inom buddhismen varelser som är underkastade otillfredsställelse och pågåendet som alla andra varelser, och i behov av buddhornas dharma för att nå nirvana.

I kinesisk buddhism uppkom myten att Skanda i ett tidigare liv varit en general som in i döden beskyddade en prinsessa (som visade sig vara en inkarnation av bodhisattvan Avalokiteshvara) från hennes onde far. En annan legend berättar att Skanda senare reinkarnerade som son till en härskare som lyssnade till Shakyamuni Buddhas lära, och räddade Buddhas reliker från att stjälas av onda andar. En tredje berättar att Skanda reinkarnerades som son till Shiva, och utsågs till en av de åtta gudomliga generalerna under Virudhaka, som beskyddar Buddhas dharma.

I kinesiska kloster står hans staty mitt emot den främsta buddhastatyn, men i japanska kloster brukar hans staty stå i en nisch i anslutning till kök eller matsal.

Se även[redigera | redigera wikitext]