Skarpäng

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skarpäng är en kommundel i sydvästra delen av Täby kommun, Stockholms län.

Skarpäng gränsar i väster till Sollentuna kommun, nära Rösjön, och i söder till Enebyberg och Rinkebyskogen i Danderyds kommun. Norr om Skarpäng finns ett stort grönområde som sträcker sig mot Hagby och vidare norrut. Skarpäng gränsar i öster mot kommundelarna Ella Park och Ella Gård.

Bebyggelsen i Skarpäng präglades tidigare av villor och fritidshus, men området utvecklades från 1970-talet till att bli ett modernt bostadsområde med i första hand fristående villor, rad- och kedjehus. I den östra delen, intill Täbyvägen som är den gamla landsvägen mot Täby kyrkby och Vallentuna, ligger ett mindre köpcentrum, Rösjö centrum. Där finns livsmedelshall, restaurang och några mindre butiker. I området ligger två kommunala grundskolor, Skarpängsskolan och Rösjöskolan samt de fristående grundskolorna Milstensskolan och Täby friskola.

I väster finns en badplats vid Rösjön. Geografiskt ligger badplatsen i Sollentuna kommun, men badet kan bara nås från Skarpäng och kallas av tradition för "Täbysidan" av Rösjön. Badplatsen heter även Täbybadet.

Nordväst om bebyggelsen i Skarpäng ligger den mindre sjön Mörtsjön, Täby med ett 2,5 km långt elljusspår som går runt sjön. En förbindelse finns numera mellan det spåret och Enebybergs milspår.

Åsa-Nisse i Skarpäng

På den plats där Rösjö centrum ligger idag fanns tidigare Svensk Talfilms studio. Från 1950 och närmare 20 år framöver spelades filmerna i den långa serien om Åsa-Nisse in i studiolokalerna. Många av utomhusscenerna i filmerna spelades också in i Skarpäng och andra delar av Täby. Skådespelaren John Elfström, som spelade huvudrollen som Åsa-Nisse, bodde i Skarpäng till sin död 1981.[1]

Referenser

  1. ^ Åsa-Nisse. Var ligger Knohult? Anders Nordqvist, 2008