Skarpnäcks folkhögskola

Skarpnäcks folkhögskola, april 2020.

Skarpnäcks folkhögskola grundades 1990. Huvudman är Folkuniversitetet. Skolan är en av tre skolor i Stockholm, som ägs av Stiftelsen Stockholms folkhögskola. Skarpnäcks folkhögskola har ca 200 studerande, varav cirka 150 på plats i huset. Folkhögskolan ligger i stadsdelen Skarpnäck inom Skarpnäck företagsområdeSkarpnäcksfältet med adress Fraktflygargatan 16.

Utbildningar[redigera | redigera wikitext]

Skolan har en allmän kurs på 1–3 år där man kan läsa in grundläggande behörighet för högskolestudier för få en motsvarighet till gymnasieutbildning.

På kursen Svenska som andraspråk läser man svenska på en nivå lite högre än SFI-D och har en skapande profil med bland annat ämnen som bild och form samt drama. På kursen kan du få behörighet i Svenska som andraspråk grund och nivå 1.

Skolan har också en tvåårig fritidsledarutbildning och 2024 startar skolan också en socialpedagogutbildning med samma längd. Skolan har utöver detta en kurs i spanska och internationellt utvecklingsamarbete förlagd i Barcelona ett antal länder i Sydamerika som Chile, Costa Rica och Colombia.

Hösten 2016 startade serietecknarutbildning som är en ettårig kurs i serieskapande och -berättande. Från 2022 heter utbildningen Serier, Illustration och Animation. Åren 2012–2014 drev också skolan utbildningsdelen av det romska projektet Romani Buca.

Skolan har två distansutbildningar. Den ena är projektterminen i Serier, Illustration och Animation och bygger på dina kunskaper från grundåret på Serier, Illustration och Animation. Den andra heter Skriv bättre svenska och är på halvfart. Den utvecklar skrivandet hos personer som har lärt sig svenska som vuxen.

Konstskolan Linnea[redigera | redigera wikitext]

Skarpnäcks folkskola driver en treårig eftergymnasial konstutbildning, som är särskilt inriktad på elever med autism eller lindrig funktionsvariation, och som har rätt till insats enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS-lagen) inom så kallad Daglig verksamhet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]