Skat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Skat är ett tyskt kortspel för tre spelare, som kan ses som en motsvarighet till engelskans bridge. Spelet kräver minst tre spelare men går bra med fyra och som flest fem. Man kan bara spela tre personer per giv. Spelet går ut på ta poäng genom att spela något av de tre spelsätten; färg (klöver, spader, hjärter och ruter), grand eller noll. Det går till så att den som har vunnit budgivningen (beskrivs nedan) får välja ett spelsätt och spelar då det mot de andra två som ska försöka se till att spelföraren inte lyckas så att denne får minuspoäng. Notera att man alltså även kan vinna med noll eller minst minuspoäng. Själva skatten (tyska: skat, därav namnet) i spelet är två dolda kort som spelföraren kan välja att byta kort med

För spelet används ofta tyska spelkort men det går lika bra med de vanliga franska spelkorten. Färgarna motsvaras på följande sätt:

Spel[redigera | redigera wikitext]

Skat går ut på att ta stick utifrån ett kontrakt som man kommer fram till innan spelet börjar. Den person som får kontraktet kallas spelförare och spelar mot de två andra som blir ett lag.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]