Skeppargatan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Skeppargränd.
Kvarteret Havssvalget i hörnet Skeppargatan/Storgatan.

Skeppargatan är en gata i Stockholms innerstad som sträcker sig från Strandvägen upp till ValhallavägenÖstermalm och fortsätter till Kallskärsgatan på Gärdet. Fordonstrafik är ej möjlig över Valhallavägen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Skeppargatan är en av de äldsta gatorna på Ladugårdslandet som Östermalm tidigare hette. Namnet Skiepparegatan fanns redan på 1640-talet och där bodde då även två skeppare, Anders Larsson och Lars Persson, i det som idag är kvarteret Vildsvinet. Gatans övre del kallades ibland på 1600-talet Högbåtsmansgatan efter högbåtsmän. På den här tiden var Ladugårdslandsviken och Nybroviken en betydande hamn och det var naturligt att södra delen av Ladugårdslandet fick en nautisk prägel, något som även avspeglas i Styrmansgatan 200 meter längre österut och kvartersnamn som Havsfrun, Havssvalget, Sjömannen och Matrosen.

Byggnader och adresser längs gatan[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Thomas Roth: Stockholms första kasern”. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100823041048/http://www.sfhm.se/upload/storgatskase.pdf. Läst 3 mars 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]