Skiftnyckel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skiftnyckel

En skiftnyckel är en ställbar skruvnyckel, ett verktyg som används för att dra åt eller lossa muttrar eller skruvar med kantigt huvud. Skiftnyckeln kan steglöst ställas in så att samma nyckel kan användas till muttrar eller skruvskallar av olika storlek.

I många europeiska länder, till exempel Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien, kallas skiftnyckeln för "engelsk nyckel" eftersom den uppfanns 1842 av den engelske ingenjören Richard Clyburn. På exempelvis danska och ryska kallas skiftnyckeln svensknøgle respektive sjvedik, det vill säga svensknyckel respektive den lille svensken eftersom svensken Johan Petter Johansson fick patent på en modifiering av skiftnyckeln 1891.

Ett vanligt problem med skiftnyckeln är att det kan uppstå glapp i själva huvudet. Då riskerar man att göra skruvskallen rund. Därför är det många som föredrar vanliga fasta nycklar framför skiftnyckeln. Ännu bättre är ringnycklar, om förhållandena tillåter det. Verktyget är gjort av metall och vissa handtag är av plast.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]