Skjold-klass

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flag of Norway, state.svg Skjold-klass
KNM Storm
KNM Storm
Allmänt
TypRobotbåt
VarvUmoe Mandal
FöreHauk-klass
Fartyg tillhörande klassen6
Tekniska data
Deplacement270 ton
Längd47,5 meter
Bredd13,5 meter
Djupgående2,5 meter (Fläktar avslagna)
0,8 meter (Fläktar påslagna)
Framdrift
FramdriftVattenjet
KraftkällaGasturbin
Huvudmaskin2 × Pratt & Whitney ST18M
2 × Pratt & Whitney ST40M
Maskinstyrka2 × 2 680 hk + 2 × 5 364 hk
Prestanda
Maxfart60 knop (Lugn sjö)
45 knop (Grov sjö)
Marschfart46 knop
Räckvidd800 NM vid 46 knop
Lastförmåga
Besättning21
Beväpning
Huvudartilleri1 × 76 mm OtoMelara 76/62
Sekundärartilleri2 × 12,7 mm Browning M2H
Robotar8 × Naval Strike Missile
2 × Mistral 2
SensorerMRR-3D NG 3D-sspaningsradar
Sagem Vigy 20 elektrooptiskt sensorsystem
MotmedelCS-3701 ESM-system
MASS motmedelskastare
Hitta fler artiklar om fartyg med

Skjold-klass är en nybyggd klass av robotbåtar i Norska Flottan. Man har byggt sex fartyg för att ersätta de fjorton robotbåtarna i Hauk-klass, som nu tagits ur tjänst.

Fartygen bygger på en princip som kallas Surface Effect Ship vilket innebär att de är ett mellanting mellan en katamaran och en svävare. Det innebär att båtarna har ett katamaranskrov men också en flexibel kjol mellan skroven samt lyftfläktar som lyfter båten ur vattnet och därigenom minskar den del av skrovet som ligger i vattnet, vilket minskar vattnets motstånd mot skrovet och ger möjlighet att uppnå mycket höga farter. För att uppnå en så låg vikt som möjligt är klassen konstruerad av glasfiberarmerad plast. Fartygen är med sin toppfart på 60 knop de snabbaste beväpnade örlogsfartygen i världen.

Beväpning[redigera | redigera wikitext]

Beväpningen består av en OtoMelara 76/62 allmålskanon för bekämpning av ytmål, markmål och luftmål, 12,7 mm tunga kulsprutor för närskydd tillsammans med åtta Naval Strike Missile sjömålsrobotar och två Mistral 2 luftvärnsrobotar. Naval Strike Missile (NSM) är en helt nyutvecklad robot från norska Kongsberg Defence. Den är en modern subsonisk, turbojetdriven fullstor sjömålsrobot med autopilot för komplexa flygprofiler och infraröd målsökning i terminalfasen. Den är utrustad med en bildalstrande målsökare som ska kunna särskilja olika fartyg och göra det möjligt att angripa ett visst fartyg ur en flottstyrka. Den flyger mycket lågt och utför slumpmässiga undanmanövrar i slutfasen av bekämpningen för att öka chansen att penetrera fiendens luftförsvar.

Fartyg i klassen[redigera | redigera wikitext]