Skogaholms herrgård

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skogaholms herrgård
Herrgård
Skogaholms herrgård
Skogaholms herrgård
Land  Sverige
Kommun Stockholm
Ort Stockholm
Färdigställande 1690-talet

Koordinater: 59°19′32.7″N 18°6′17.12″Ö / 59.325750°N 18.1047556°Ö / 59.325750; 18.1047556 Skogaholms herrgård är en större herrgård med separat flygel för kök och hushållspersonal. Den ligger på Skansen i Stockholm.

Herrgårdens huvudbyggnad skänktes år 1929 till Nordiska museet och flyttades från Skogaholms bruk i Svennevads socken som ligger i sydöstra Närke. Donationsbrevet undertecknades 20 september 1929 av brukspatron Ivan Svensson för Skyllbergs bruks AB. Den 14 mars 1930 lades första grundstenen på Skansen av hertigen av Närke, Prins Eugen. Herrgården invigdes på Mikaelisöndagen 4 oktober 1931 i närvaro av kronprins Gustaf Adolf.

Herrgården är byggd omkring 1690 för Catharina Rosenberg och hennes man Anders Wennerstedt, som ärvt Skogaholm efter hennes föräldrar Simon Rosenberg och Margareta Larsdotter, och hade då synligt rödfärgat timmer med vita knutar. På 1790-talet reveterades byggnaden och försågs med nya större fönster och baldakinen med sina ryttare ovanför entrédörren.

Denna herrgård har alla de klassiska attributen med herrens avdelning till vänster i byggnaden och damens till höger. Salen innanför entrén har dolda dörrar i väggarna för serveringspersonalen. Den har också den för herrgården så viktiga spökhistorien förknippad med sig - och spåren av den historien kan fortfarande ses på baksidan av dörren till vinden....

Det sägs att en budbärare från herrgården dödades på väg från den. Med sig hade han en läderväska fylld med pengar. En tjänare på herrgården misstänktes för dådet men väskan kunde inte hittas. Den döda budbärarens kropp låg på vinden i herrgården och för att hans spöke inte skulle vandra ned i herrgården målades ett svart kors på dörren till vinden. När herrgården monterades ned och flyttades till Skansen hittade man en tom läderväska undangömd på vinden.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Andreas Lindblom; "Skansens herrgård" - artikel i Fataburen 1932, även i Hasselrot (m.fl.), Skogaholm (1932)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]