Skogsmulle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Mulle” leder hit. För andra betydelser, se Mulle (olika betydelser).
Mulleskola i Örebro 1966.

Skogsmulle är en sagofigur skapad på 1950-talet av Gösta Frohm för Friluftsfrämjandet, och ett koncept för en friluftsskola riktad till barn som Friluftsfrämjandet arrangerat sedan 1957. Ordet skogsmulle används i överförd bemärkelse som beskrivning på naturälskande och naturskyddande människor eller attribut, ibland pejorativt.[1][2][3]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Redan 1952 började Gösta Frohm, som då var verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandet att skissa på en friluftsskola för barn där sagofiguren trollet Mulle skulle ingå.[4] Dock möttes hans idéer med skepticism från ledningen.[4] I augusti 1956 bjöd Frohm in alla distrikten till utbildningskurs på Friluftsfrämjandets anläggning Lida friluftsgård där han återigen presenterade konceptet.[4] Den 25 januari 1957 får Skogsmulle sitt namn[källa behövs] och samma år anordnar Friluftsfrämjande de första Skogsmullekurserna för barn. Namnet och figuren Skogsmulle är sedan 1990 inregistrerade varumärken som ägs av Friluftsfrämjandet.[5]

Figuren[redigera | redigera wikitext]

Enligt Gösta Frohms mullesaga föddes Mulle en stormig dag när det åskade och blixtrade. När stormen lättade lyste solen på en mossig sten och där låg då Mulle. Skogens djur hjälpte honom genom att göra gröna kläder av löv och mossa sydd med spindeltråd. Han gjorde sig en hatt av näver och orren gav honom en fjäder att sätta i hatten. Fjädern blev smutsig och Mulle torkade av den på en lingontuva så den blev vackert röd. Strax därefter träffade Mulle två barn som gav honom ett par näbbskor för att han inte skulle sticka sig i fötterna. Dessa barn hade samma namn som Göstas egna barn, Sten och Anna.

Skogsmulle är barnens vän. Enligt berättelserna kommer Skogsmulle till barnen för att leka, sjunga och berätta om naturen. Skogsmulle är en symbol för hänsyn i naturen. Skogsmulle brukar ha ett speciellt utrop nämligen Hej – kollikokk.

Gösta Frohm själv brukade ibland träda in som Mulle och kallades då "Gammelmulle" som en hedersbetygelse.

I Sollefteå finns Mulleriket där man bland annat kan se Skogsmulles koja. Detta är skapat i samarbete med Gösta Frohm och Friluftsfrämjandet.

Mulles vänner är:

  • Laxe: Som bor i sjöar och floder och håller rent i vattnet.
  • Fjällfina: Som finns i och har hand om fjällen.
  • Nova: Som är det senaste tillskottet och kommer från den rena planeten Tella och ger ett mer globalt perspektiv på natur och miljö

Friluftsverksamheten[redigera | redigera wikitext]

Skogsmulleriket på Billingen

Verksamheten bedrivs sedan 1957 i barngrupper och vänder sig till barn från cirka fem till cirka sju års ålder. Grupperna träffas i någon timme ute i någon skogsbacke för att lära känna naturen och om skogens växter och djur. [6]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Uppslagsordet skogsmulle”. Svensk ordbok. https://svenska.se/so/?id=47141&pz=7. Läst 3 mars 2019. 
  2. ^ Tommy Wahlström (10 december 2017). ”Provkörning: Opel Insignia Country Tourer”. Vi bilägare. ”Insignia kombi blir ännu aptitligare i skogsmullekostym. Högre sitthöjd underlättar insteget och fyrhjulsdriften förbättrar framkomligheten.”. 
  3. ^ Nneka Amu (15 juni 2008). ””Jag är ingen skogsmulle-mamma””. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/gPdBVk. Läst 3 mars 2019. 
  4. ^ [a b c] https://www.friluftsframjandet.se/aktuellt/skogsmulle--piggaste-60-aringen/
  5. ^ ”Svensk Varumärkesdatabas”. Arkiverad från originalet den 6 februari 2015. https://archive.is/20150206093625/https://was.prv.se/VarumarkesDb/searchMain.jsp. Läst 25 februari 2019. 
  6. ^ ”Skogsmulle – barnens favorit sedan 1957”. friluftsframjandet.se. http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/skogsmulle-och-skogens-varld1/skogsmulle/. Läst 3 mars 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]