Skogssångare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nya världens skogssångare
Protonotaria-citrea-002.jpg
Gyllenskogssångare
(Protonotaria citrea)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Skogssångare
Parulidae
Wetmore, 1947
Släkten
Hitta fler artiklar om fåglar med

Skogssångare[1] (Parulidae) är en familj tättingar som uteslutande häckar i Amerika. Familjen består av cirka 30 släkten och 130 arter varav drygt 30 häckar eller flyttar igenom nordöstra USA. Många av arterna är mycket individrika och i vissa områden i USA överstiger antalet häckande skogsångare alla andra arter tillsammans.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Gul skogssångare (Setophaga petechia)

Skogssångarna påminner om Europas sångare både till utseende och val av biotop men den är närmare släkt med fältsparvar. De är små fåglar med liten spetsig näbb. De flesta arter har en karakteristisk sång men det är framför allt deras fjäderdräkt som är mest spektakulär. Många av familjens arter har i häckningsdräkt klara, kraftiga färger i gult, blått, rött och orange med skarpa kontrasterande partier i vitt och svart. Olika släkten inom familjen har utvecklats olika. Exempelvis släktet piplärksångare (Seiurus) som är marklevande och vars brunvita fjäderdräkter med streckade bröst påminner om piplärkor. Svartvit skogssångare (Mniotilta varia) påminner om en nötväcka när den kryper upp och ned för trädstammar och rödstjärtad skogssångare (Setophaga ruticilla) har ett beteende likt en flugsnappare.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Familjen häckar uteslutande i Amerika och alla arter som häckar i Nordamerika är flyttfåglar. En del flyttar bara till södra USA men de flesta har sina vinterkvarter i neotropikerna. Man tror att de nordligast häckande skogssångarna flyger från nordöstra USA över Atlanten till Karibien och Sydamerika eftersom denna sträcka är en tredjedel av landvägen.

Man finner dem i skogiga miljöer som trädgårdar, parker, blandskog, barrskog och i dungar som gränsar till tundran i norra Kanada.

Skogsångare i Europa[redigera | redigera wikitext]

I Europa har man observerat 25 arter av skogssångare fram till och med augusti 2006. De tre vanligast sedda skogssångarna i Europa är vitkindad skogssångare (Setophaga striata), gulgumpad skogssångare (S. coronata) och messångare (S. americana). Hittills (oktober 2007) har man inte observerat någon skogssångare i Sverige.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Merparten är insektsätare året runt men några arter ställer om till en bär- och fruktdiet på vintern.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Mats Lindbladh & Erik Hirschfeld, Fågelvärldens "fjärilar" finns i USA - hur ska vi hitta en i Sverige?, Roadrunner, nr.3, 2006
  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, CD-rom
  1. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10