Skolmusik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skolmusik[1] är en stor finlandssvensk musikfestival som riktar sig till 9-19-åriga elever samt till deras lärare. Syftet med Skolmusik är att samla skolelever för att uppleva musik tillsammans. Samtidigt pågår ett brett musikaliskt och kulturellt utbyte genom konserter och workshoppar. Skolmusik ger också ett konkret stöd för musikläraren i musikundervisningen genom ny repertoar, lärarhandledning och fortbildning. [1] Festivalen avslutas med stora festkonserter som flera gånger live sänts av Svenska Yle. [2]

Festkonsert i Barona-arenan i Esbo, Skolmusik 2013. Fotograf: Frej Vuori / DUNK

Skolmusik har förutom sin rent musikaliska funktion också en starkt identitetsskapande effekt som ett svenskspråkigt kulturellt evenemang för barn och ungdomar i Finland. Evenemanget inkluderar även finskspråkiga elever och barn av annan etnicitet till ett positivt utbyte och umgänge med musiken som gemensamt språk.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Initiativet till Skolmusik togs ursprungligen av DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland. Runt om i Svenskfinland hölls under 1980-talet lokala Skolmusikkonserter där några skolor från samma region samlades till en gemensam stor konsert. DUNK tog initiativet till den första riksomfattande Skolmusikfestivalen som hölls i Åbo 1990. Sedan dess har festivalen, med några undantag, ordnats vart tredje år på olika orter i Svenskfinland. Den stora produktionen är en flerårig process, som numera inkluderar ett professionellt produktionsteam och ett tätt samarbete med högklassiga låtskrivare, arrangörer, kompositörer, producenter och studiomusiker.

Tidigare festivaler[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]