Skopelos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lägeskarta

Skopelos, i forntiden Penarethos, är en grekisk ö i ögruppen Sporaderna i Egeiska havet, öster om ön Skiathos. Skopelos koloniserades av minoerna redan 1600 f Kr och användes senare av bysantiner i exil. Efter 1204 hade venetianer makten över ön i närmare 300 år. Skopelos var berömd för sitt vin under antiken och är nu känd för fin frukt. Det grekiska ordet Skopelos betyder klippig, så namnet stämmer väl med öns karaktär.

Skopel.jpg

På öns västra sida finns det en rad stora stränder, bland andra ett omtyckt nudistbad/turisttrand (Stafilos) och stranden Limnonari, en lång vacker sandstrand längst ned i en ravin. Östra sidan av ön är mer bergig och otillgänglig men det finns flera små privata stränder som man lättast når med båt.

Ön är känd för sitt fiskeri och sina många kyrkor, altare och kyrkoruiner. Det sägs ha funnits över 5 000 kyrkor på ön.

Nattlivet är inte särskilt utbrett på Skopelos, då ön mer eller mindre sover under vintern. Många av öns invånare bor på ön enbart under turistsäsongen, men det finns ändå en rad restauranger och några nattklubbar att besöka om man är turist. Alla de stora svenska bolagen reser exempelvis till ögruppen och har hotell i Skopelos stad. Turism, fruktodling och fiske är huvudinkomsten för grekerna på Skopelos.

Filmen Mamma Mia! (2008) är till stora delar inspelad här.