Skrattepidemin i Tanganyika

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skrattepidemin i Tanganyika var ett utbrott av masshysteri eller masspsykos i form av skratt och gråt som skall ha inträffat i, eller nära, byn KashashaVictoriasjöns västkust i dagens Tanzania nära Kenya den 30 januari 1962, och därefter pågått i minst sex månader.

Epidemin tros ibland bestå i att tusentals människor skrattade kontinuerligt i månader, även om det inte behöver vara sant. Andra rapporter menar att epidemin bestod av tillfälliga skrattattacker bland grupper av människor, som inträffade i närheten av byn Kashasha med ojämna intervaller. Enligt rapporter gjorde skrattattacken folk oförmögna att arbeta när den slog till.

Den skola på vilken epidemin uppstod stängdes; barnen och föräldrarna spridde smittan till de närliggande områdena. Andra skolor, själva byn, samt andra byar, inkluderande tusentals personer, påverkades alla till någon grad. Sex till 18 månader efter att epidemin slog ut slutade den. Följande symptom rapporterades som lika vanliga som själva skrattandet: smärta, svimning, andningsproblem, utslag, gråtattacker och slumpmässigt skrikande.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]