Skurups kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skurups kyrka
Kyrka
Skurups kyrka i juli 2005
Skurups kyrka i juli 2005
Land Sverige Sverige
Län Skåne län
Ort Skurup
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Lunds stift
Församling Skurups församling
Koordinater 55°28′21″N 13°30′34″Ö / 55.47250°N 13.50944°Ö / 55.47250; 13.50944
Invigd 1100-talet
Bebyggelse-
registret
21300000004053
Kykosalen
Skurups kyrkas kyrkosal

Skurups kyrka är en kyrkobyggnad i utkanten av Skurup, tillägnad jungfru Maria. Den tillhör Skurups församling i Lunds stift.

Kyrkan byggdes på 1100-talet av en okänd byggherre. Kyrkan byggdes med absid och kor, och uppfördes i romersk basilikeform (en slags hallbyggnad) med tjocka murar av gråsten och kalksten. På 1300-talet välvdes den. Vid mitten av 1500-talet gjordes en förlängning i väster. Tornet har trappgavel. 1856-1857 tillbyggdes korsarmarna under Carl Georg Brunius ledning. Det är endast koret, absiden och delar av långhuset som är kvar sedan 1100-talet. [1]


Kryptan[redigera | redigera wikitext]

I ett Kungligt brev utfärdat 1584 gav Fredrik II patronatsrätten till Gabriel Jacobsen SparreSvaneholms slott, hans förfäder anses vara de som bekostade och på egen grund lät bygga kryptan. Det var Sparre och hans hustru Elisabeth Trolle som lät bygga kryptan och det yttersta västra valvet under tornet. Sparre och Trolle begravdes i kryptan och här ligger även Rutger Macklean (1742-1816)

Patronatsrätten innebar att denne fick en del av kyrkans inkomster och hade rätt att tillsätta präst och klockare mot att han underhöll kyrkan. Patronatsrätten försvann genom lag 1921. 1830 fanns det i kyrkan 6 korsvalv och över sakristian ett halvvalv.

Vapenhuset[redigera | redigera wikitext]

Det fanns ett vapenhus i tornets bottenvåning med inredda rum för olika ändamål och uppgång till läktaren. Vapenhuset delades i två delar av ett par svängdörrar och man kan se 4 av de 10 pelarna som bär upp orgelläktaren. Enligt olika uppgifter fanns vapenhuset på den södra sidan före Kjell Christoffer Bennets renoveringar av kyrkan 1817 som ändrade det till den västra.

Målningar[redigera | redigera wikitext]

I kor och absid finns kalkmålningar som ska ha utförts av Snårestadsgruppen. De visar bland annat scener ur Jesu liv. I valvet målades den segrande Kristus med evangelisterna och deras symboler. På tvärlisten hittar man apostlarnas namn och på den norra sidan hittar man helgon och martyrer. Man kan också i korsvalvet hitta Jesusbarnet i norr, Jungfru Maria i väst, Jesus när han bärs fram till templet och träffar Symeon i syd och i öst de tre vise männen. Dessa bilder överkalkades och övermålades på 1400-talet av en annan mästare.

Predikstolen[redigera | redigera wikitext]

Predikstolen gjordes 1605. Den skänktes av Christian Gyllenstierna på Stjärneholm. Under århundradena har den haft olika placeringar. [2] Den ska vara, liksom flera gravstenar och epitafier, en gåva från adeln i bygden.

Korsarmarna[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan utvidgades under 1850-talet med 2 nya korsarmar. Mittenpartiet av kyrkan revs ner vilket innebar att 3 valv med målningar försvann. Sidorna byggdes i grovhuggen gråsten som drogs upp av oxar. Mittskeppet fick 6 kvadratiska valv.

Absid-Sakristia[redigera | redigera wikitext]

I den halvmåneformade absiden har det tidigare funnits en sakristia (kyrkorum). Kyrkorummet inreddes bakom koret av Bennet 1817. Ingången som hade öppnats i absidens rundel murades igen 1951.

Koret[redigera | redigera wikitext]

Vid renoveringen av kyrkan 1951–1952 fick koret en del av sitt ursprungliga utseende med små romanska fönster och spetälskegluggen (en slags glugg där de sjuka fick stå på ena sidan för att ta emot nattvarden) stängdes igen.

Klockorna[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre klockor i kyrkan: storklockan, fredsklockan och böneklockan. Stor- och fredsklockan göts i Köpenhamn och skänktes av Gabriel Sparre 1595. Böneklockan göts i Ystad 1955 och skänktes samma åt till kyrkan av Otto Håkansson.

Tornet[redigera | redigera wikitext]

Tornet med sina trappstegsgavlar blev under 1850-talet förhöjt. Enligt en beskrivning från C.G Brunius kan det tidigare ha funnits ett fyrkantigt försvarstorn vid den västra delen som troligen revs under 1500-talet när tornet byggdes. Den yttre ingången till tornet har kvar originaltrappan från när det byggdes.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Huvudverk I Svällverk II Pedal Koppel
Borduna 16´ Violin Principal 8´ Subbas 16´ I/P
Principal 8´ Rörflöjt 8' Violoncello 8' II/P
Flûte harmonique 8' Salicional 8' Basun 16' II/I
Gamba 8' Violin 4'
Octava 4' Crescendosvällare
Octava 2'
Octava 1'
Trumpet 8'

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Janzon, Lisa. Kyrkor i Skurups kommun 
  2. ^ Alsvold, Ulla-Karin. Skurups kyrka 

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Skurups kyrka av Ulla-Karin Alsvold utgiven: 2013