Skyddsängeln

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skyddsängeln
(Skyddsängeln)
GenreDrama
RegissörSuzanne Osten
ProducentAnders Birkeland
ManusMadeleine Gustafsson, Etienne Glaser och Suzanne Osten
SkådespelarePhilip Zandén, Etienne Glaser m fl
ProduktionsbolagMekano Pictures, Stiftelsen Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Sandrew Film & Teater och AB Filmhuset KB
Premiär1990
Speltid108 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb
Filmen spelades huvudsakligen in på Körunda säteri.

Skyddsängeln är en svensk dramafilm från 1990 i regi av Suzanne Osten, efter Ricarda Huchs roman Der letzte Sommer (1910). Filmen belönades bland annat med det europeiska filmpriset Felix.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tiden är omkring 1912. Platsen är något söder om Sverige. I ett fiktivt land pågår studentkravaller; ropen på demokrati och störtandet av den gamla regimen ekar. Revolten slås dock brutalt och obönhörligen ned av regimen med inrikesminister Joel Birkman i spetsen. Samtidigt grips upprorsledaren Demodov som fängslas. På honom väntar till hösten rannsakan och dom, sannolikt dödsstraff. Men först ska inrikesministern ha sommarferier på sitt gods på landet, tillsammans med sin närmsta familj och sin nyanställde livvakt, Jacob. Livvakten visar sig dock i hemlighet vara med i den nyss kvästa demokratirörelsen, och hans uppdrag är istället att tvärtom mörda sitt skyddsobjekt.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad vid Körunda säteri strax norr om Ösmo stationssamhälle. Premiären var den 23 februari 1990 och den är tillåten från elva år.

Filmen är inspelad i svartvitt efter Cassavetesmetoden, som är inspirerad av den amerikanske regissören John Cassavetes. Metoden innebär ett stort mått av improvisation utifrån enklare ramhandling eller manus.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Malin Ek har fått pris både för bästa kvinnliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll i denna film för samma rollgestaltning.

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2009 och 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]