Skyscanner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Skyscanner är en webbplats och app som låter användare jämföra priser för flyg, hotell och hyrbilar[1].

Skyscanners logo

Med 60 miljoner användare är Skyscanner en global resesökmotor som finns tillgänglig på 30 språk[2] inklusive svenska, danska, norska och finska. Företaget säljer inga resor utan skickar användare vidare till flygbolagets, hotellets, biluthyrarens eller resebyråns webbplats när de vill göra sin bokning.

Skyscanner grundades av Gareth Williams, Bonamy Grimes och Barry Smith när de studerade på Manchesters universitet. För Gareth, som gillade att åka skidor i alperna, var det svårt att hitta billiga flygbiljetter och jämföra de olika alternativen på ett enkelt sätt. Under en kväll på puben föddes idén till vad som skulle komma att bli Skyscanner, och 2003 grundades företaget i Edinburgh[3]. Numera har Skyscanner 900 anställda och kontor även i Barcelona, Budapest, Glasgow, London, Miami, Peking, Shenzhen, Singapore och Sofia[4]. I december 2016 köptes Skyscanner av Ctrip för ca 16 miljarder svenska kronor[5].

Skyscanners sökteknologi bygger på att låta användare söka efter flyg så som de själva vill – via stad, land eller datum. Sedan 2009 kan användare även jämföra biluthyrning, och år 2013 köptes start-up företaget Fogg som hjälpte Skyscanner att integrera en hotellprodukt i in sin sökmotor.[6]

Skyscanners app finns tillgänglig för iOS, Android och Windows Phone[7]. År 2017 fick Android-appen utmärkelsen Android Excellence av Google[8].

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]