Sländor

Från Wikipedia

Sländor är en del av insektsfaunan (inom underklassen Pterygota), men utgör ingen egen ordning eller annan enhetlig kategori. ”Slända” är således i sig självt inte något systematiskt namn.

Även om sländor inte utgör en enhetlig insektsgrupp med alltigenom specifika och gemensamma egenskaper gäller ändå att de flesta har två par tunna, genomskinliga vingar uppbyggda av membran och ribbor och som - till skillnad från fjärilarna - saknar fjäll[1]. Nattsländornas hårbeklädda vingar är knappt genomskinliga[1]. Hos några arter är det bakre vingparet tillbakabildat eller saknas helt, och hos ytterligare några arter saknas båda vingparen men då i regel bara hos det ena könet.

Storleksmässigt avviker stövsländorna från övriga sländor genom att de är mycket små.

De flesta sländor är knutna till sötvatten. Med undantag för de flesta näbbsländor och nätvingar utspelas larvstadiet/nymfstadiet helt i sötvatten där larverna/nymferna utgör ett karaktäristiskt inslag i faunan.

Näbbsländor, nätvingar och nattsländor har fullständig förvandling, det vill säga ett puppstadium mellan larv och imago. Övriga sländor saknar puppstadium (så kallad ofullständig förvandling).

Sländor förekommer bland följande nio insektsordningar: dagsländor, trollsländor, bäcksländor, stövsländor, vattennätvingar, halssländor, nätvingar, nattsländor och näbbsländor.

Långt ifrån alla sländarter har ännu svenska namn, inte ens alla de i Sverige reproducerande sländorna. Kommittén för svenska djurnamn är inrättad av Svenska artprojektet och arbetar med att fastställa svenska namn på de i Sverige förekommande arterna.

En del av de svenska namnen på dagsländorna är namngivna av flugfiskarna Kenneth Boström och Tommy Bengtsson på 1970-talet. Då gjordes ett digert arbeta med att bland annat ge svenska namn till många av dagsländorna som är närvarande vid olika vattendrag i Norden och som då är intressanta för flugfiskare att imitera. Resultatet av detta arbeta kan läsas i fälthandboken "Dagsländor i öringvatten".[2]

Läs mer om sländor:

1 Dagsländor (ordningen Ephemeroptera)[redigera | redigera wikitext]

2 Trollsländor (ordningen Odonata)[redigera | redigera wikitext]

3 Bäcksländor (ordningen Plecoptera)[redigera | redigera wikitext]

4 Stövsländor (ordningen Psocoptera)[redigera | redigera wikitext]

5 Vattennätvingar (ordningen Megaloptera)[redigera | redigera wikitext]

6 Halssländor (ordningen Raphidioptera)[redigera | redigera wikitext]

7 Nätvingar (ordningen Neuroptera)[redigera | redigera wikitext]

8 Nattsländor (ordningen Trichoptera)[redigera | redigera wikitext]

9 Näbbsländor (ordningen Mecoptera)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Åke Sandhall m fl (1977) Sländor. ISBN 91-534-0417-3
  2. ^ ”Rackelhanen: Dagsländor i öringvatten”. Arkiverad från originalet den 5 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160305042720/http://www.rackelhanen.se/swe/1003.htm. Läst 29 januari 2015. 


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Sländor, 1904–1926.