Sladdbarn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett sladdbarn är ett barn som, ibland oplanerat, föds med påtagligt längre mellanrum efter den övriga syskonskaran. Det finns många skämtsamma benämningar på sladdbarn; efterskott till exempel. På finlandssvenska kallas de dialektalt allmänt för skrapabulla (skrapbulle), efter den något mindre bulle som vid bakning blir den sista då degen inte räcker till och man skrapar av bakbrädet eller kärlet man haft degen i. På finska används termen iltatähti (aftonstjärna), detta efter de stjärnor eller planeten Venus som blir synliga på kvällen redan innan solen gått ned helt och hållet.[1]

Det finns många åsikter om hur långt mellanrum det skall vara för att barnet skall uppfattas som sladdbarn. Har det gått minst sex år mellan syskonen kan det yngre barnet räknas som ett sladdbarn enligt Elisabeth Schönbeck, som är beteendevetare och småbarnspedagog.[2][3][4] Vissa tycker att det räcker med att skillnaden mellan till exempel mellanbarnet och den yngsta är större än skillnaden mellan mellanbarnet och äldsta barnet.[källa behövs] Andra anser att åldersskillnaden ska vara 10 år.[källa behövs] Ett kriterium kan vara att barnet är fött långt efter den första barnkullen och därmed inte är en del av syskonens gemenskap utan mer är att betrakta som ett ensambarn.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Forskningscentralen för de inhemska språken - dialektala uttryck. Arkiverad 25 januari 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Beteendevetaren: Sladdbarnen blir framgångsrika men modersbundna”. Arbetarbladet. 30 augusti 2010. http://www.arbetarbladet.se/allmant/beteendevetaren-sladdbarnen-blir-framgangsrika-men-modersbundna. Läst 17 maj 2015. 
  3. ^ ”Endabarn och sladdbarn”. Tryggabarn.nu. http://www.tryggabarn.nu/9-ar/foraldraskap/endabarn-och-sladdbarn. Läst 17 maj 2015. 
  4. ^ ”Syskon – gör dig till den du är”. Bra vardag. Arkiverad från originalet den 18 juni 2015. https://web.archive.org/web/20150618215109/https://www.bravardag.se/familjeliv/barn-och-uppvaxt/artikel/syskon-gor-dig-till-den-du-ar#. Läst 17 maj 2015.