Hoppa till innehållet

Slaget vid Pirano

Från Wikipedia

Slaget vid Pirano (även känt som slaget vid Grado) ägde rum den 22 februari 1812 och var ett mindre marint slag som var en del av det adriatiska fälttåget som pågick under napoleonkrigen. Slaget utkämpades mellan ett brittiskt och ett franskt linjeskepp i närheten av städerna Piran och Grado i det Adriatiska havet. Det franska skeppet Rivoli, som var uppkallat efter Napoleons seger 15 år tidigare, hade nyligen blivit färdigställt i Venedig. De franska militära myndigheterna avsåg att skeppet skulle stödja de franska trupperna i Adriatiska havet efter en följd av förluster under tidigare år.

För att förhindra att detta skepp skulle utmana brittisk dominans beställde den kungliga flottan ett skepp från Medelhavets flotta för att stoppa och fånga Rivoli på hennes jungfrufärd. Kapten John TalbotHMS Victorious anlände till Venedig i mitten av februari och blockerade hamnen. När Rivoli försökte fly under skydd av dimma jagade Talbot henne och tvingade henne att ge upp under ett fem timmar långt slag. Rivoli förlorade halva besättningen som antingen var skadade eller döda.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Battle of Pirano, 14 juni 2016.