Slaget vid Poltava (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Slaget vid Poltava
(Слуга государев (Härskarens tjänare))
Genre Historiskt drama/Action
Regissör Oleg Rjaskov
Skådespelare Dmitrij Miller
Aleksandr Bucharov, m.fl.
Distribution Atlantic, m.fl.
Premiär 2007
Speltid 117 minuter
Land Ryssland
Språk Ryska, franska, svenska
IMDb

Slaget vid Poltava (på ryska Слуга государев) är en rysk film från 2007 i regi av Oleg Rjaskov.

Filmen följer två landsflyktiga fransmän som ska agera som observatörer på var sin sida i det stora nordiska kriget som ett straff av Ludvig XIV efter att de har duellerat. Filmen fokuserar på kampen mellan Ryssland och Sverige och det slutgiltiga slaget vid Poltava.

Själva slaget har få likheter med den historiska förebilden. Exempelvis är tidpunkten på dagen och striderna i filmen helt fel. Inte heller uniformerna är historiskt korrekta då alla svenska uniformer är identiska, vilket i praktiken aldrig hände. Flera svenska befälhavare verkar också saknas från striderna, till exempel Lewenhaupt och Roos. Artilleriets uniformer är även de fel, då de i filmen har samma färger som infanteriets, medan artilleriet i verkligheten hade grå rockar. I filmen ser man Karl XII ge de svenska trupperna order, men i verkligheten var det Carl Gustaf Rehnskiöld som ledde armèn.

Den svenska som hörs i filmen talas av infödda svenskar men också av andra med olika brytningar. Sammantaget låter dialogen på svenska mestadels krystad och ordvalet är onaturligt. Exempelvis hörs de svenska officerarna på slagfältet ropa "sikta" och "skjut" istället för det korrekta "lägg an" och "ge fyr".