Slamdykare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Slamdykare
Pelodytes punctatus01.jpg
Prickig slamdykare, Pelodytes punctatus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassGroddjur
Amphibia
OrdningStjärtlösa groddjur
Anura
FamiljPelodytidae
Bonaparte, 1850
SläkteSlamdykare
Pelodytes
Vetenskapligt namn
§ Pelodytes
AuktorBonaparte, 1838
Utbredning
Pelodytidae range.png
Arter
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Slamdykare (Pelodytes) är ett släkte i ordningen stjärtlösa groddjur och den enda systematisk gruppen i familjen Pelodytidae. Släktet utgörs av endast tre arter med små individer som förekommer i sydvästra och västra Europa samt i regionen kring Svarta havet och Kaukasus.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Med en kroppslängd mellan 4 och 5 cm är arterna ungefär lika stora som en lövgroda. De bakre extremiteterna är jämförelsevis långa och huvudet är avplattat. Ovansidan är slätt eller täckt av små knölar med glest fördelade olivgröna fläckar eller punkter. Hannarna har ett tvådelat ballongliknande hudveck vid käken som kan blåsas upp. Under amplexus omfamnas honan vid höften.

Slamdykare vistas huvudsakligen på land. Under parningstiden uppsöker de vattenansamlingar där de lämnar sin rom i form av korta snören eller slemmiga säckar på vattenväxter. Grodynglen är jämförd med de vuxna djuren påfallande stor.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Slamdykare bildar tillsammans med den amerikanska familjen Scaphiopodidae en gemensam överfamilj med det vetenskapliga namnet Pelodytoidea. Pelodytoidea sammanfattas med tre andra överfamiljer i underordningen Mesobatrachia.

Till släktet räknas följande arter:

Två arter lever i västra Europa, den ena på Iberiska halvön och den andra förekommer fram till norra Frankrike och södra Belgien. Pelodytes caucasicus förekommer däremot i Kaukasus och vid Svarta havet. Artbildningen skedde här på grund av isolationen av två populationer under senaste istiden.

Användningen av det vetenskapliga namnet Pelodytes var inte enhetlig under historien. Tidigare listades två arter av släktet Litoria, som tillhör lövgrodorna, under namnet. Dessutom var Pelodytes ett synonym för släktet Pseudotriton, som tillhör de lunglösa salamandrarna.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 9 augusti 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Amphibian Species of the World"

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Andreas Nöllert & Christel Nöllert: Die Amphibien Europas. Franckh-Kosmos, Stuttgart 1992, ISBN 3-440-06340-2