Slantsingling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bilden illustrerar slantsingling.

Slantsingling, singla slant eller krona och klave, är ett sätt att med hjälp av slumpen avgöra vilket av två alternativ som skall vinna.

Slantsingling går vanligen ut på att två parter väljer varsin sida av ett mynt. Detta gör de antingen före själva "uppkastet", som är vanligast i Sverige, eller medan myntet befinner sig i luften, som är en annan vanlig variant. Myntet skall sedan efter att någon av parterna kastat upp det med en snärtande rörelse rotera ett antal varv i luften för att sedan fångas i en hand. Antingen tittar deltagarna direkt på myntet för att se vilken sida som hamnade uppåt, eller så täcker kastaren snabbt handen denne fångade myntet med, innan någon av parterna hann se myntets sida, och vänder den upp-och-ned emot ovansidan av den andra handen. Då kan de båda parterna se vilken sida av myntet som nu ligger uppåt. Den part som valde myntets ovansida har vunnit.

Krona och klave är andra ord för ett mynts åtsida och frånsida. Ett annat uttryck är gubbe och pil, eftersom äldre svenska mynt ofta hade korslagda pilar på den sida som inte pryddes av kungens porträtt.

Slantsingling är känt redan från romartid som navia aut caput ("skepp eller huvud"), då vissa mynt hade ett skepp på ena sidan och huvudet av en romersk kejsare på andra.[1]

Slantsingling inom sporten[redigera | redigera wikitext]

Slantsinglande har ibland använts inom sporten för att avgöra oavgjorda slutspelsmatcher. Detta har fått stor kritik, eftersom lagens spel på planen då inte kan påverka slantsinglingsresultatet.

Fotboll[redigera | redigera wikitext]

Ishockey[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Allenunne, Richard (31 december 2009). ”Coin tossing through the ages”. The Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/6911921/Coin-tossing-through-the-ages.html. Läst 8 december 2012. 
  2. ^ ”European Championship 1968” (på engelska). RSSSF. 19 oktober 1968. http://www.rsssf.com/tables/68e.html. Läst 26 juli 2014. 
  3. ^ ”Slantsingling avgjorde Tre Kronors match”. Sportbladet. 18 december 2001. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/article10249063.ab. Läst 26 juli 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]