Sleazerock

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sleazerock
StilursprungGlitterrock
Hårdrock
Punk
rock'n'roll
rockmusik
Glam metal
Heavy metal
Hair metal

USA
Storbritannien
Sverige

Kulturellt
ursprung
1970-talets glam, glitter & sminkperiod

Under tidigt 1980-tal när den senare utvecklingen av glam började ta form
Instrumentelgitarr
bas
trumset
akustisk gitarr
munspel
Popularitet1987-1994 jorden runt

2000-talet med den nya vågen
Relaterat
Image
Hårdrockare
Harley Davidson
Tajta byxor
Nätstrumpor
Bälte och Bältesspänne

Sleaze är en senare utveckling av 1970-talets glamrock med rötter i rock'n'roll och med influenser från bland annat punk, hårdrock och blues. Sleazerock uppstod i början av 1980-talet i Kalifornien och Storbritannien.

Historik[redigera | redigera wikitext]

När glamrock i slutet av 1970-talet sakta tunnades ut för att under kort tid bli glömd, tog istället punken vid med storhetsbandet Sex Pistols i spetsen, men när denna punkepok mattades av började sakta en nyare form av glam att ta form.

Plötsligt uppstod ett nytt begrepp, glam metal, med Mötley Crüe-plattan Theatre of Pain. Tidigare hade gruppen spelat amerikansk heavy metal.

För övrigt fick den nyare formen av glam generellt sett inte någon större uppmärksamhet eller publicitet förrän Guns N' Roses slog igenom med "Appetite for Destruction". Omkring 1987 dök ordet sleaze upp i något mediasammanhang.

Guns N' Roses banade då vägen för Sleazeband såsom L.A. Guns, Vain, Enuff z'nuff, Faster Pussycat, Dangerous Toys, Tigertailz och Cats in Boots.

Det danska bandet Disneyland after Dark, D-A-D, påverkades under en kortare period av sleazeinvasionen från att ha varit ett något uddare och obskyrare cowboy-country-punk-rockband.

Band som till exempel Hanoi rocks, Alice Cooper, Kiss, New York Dolls, Mötley Crüe, Aerosmith och Black Oak Arkansas är bara några i mängden som haft stor betydelse för begynnelsen och betydelsen för begreppet sleaze.

Band som Girl med sångaren Phil Lewis och gitarristen Phil Collen, uppvisade klara sleazetendenser både i musik och image, och detta redan i tidiga åttiotalet med NWOBHM-vågen. När bandet sedan lades ned återfanns senare Phil Collen i det engelska världsbandet Def Leppard medan Phil Lewis hamnade i Kalifornien och till sist i sleazebandet L.A. Guns. Dessutom var det gitarristen Tracii Guns som startade L.A. Guns 1983, men med en helt annan sättning. Under en period när detta band var nedlagt var Tracii Guns för övrigt med i Guns N' Roses, men hoppade av 1985 och startade då istället på nytt upp L.A. Guns. Det man får fram här är att gruppen L.A. Guns har varit mycket viktiga för sleaze, och numera finns det två band av L.A. Guns. Ett med Tracii Guns (officiellt) och ett med Phil Lewis (Trade Mark) och dessa bägge personer med sina band har hela tiden representerat sleazegenren.

Bland andra band i den tidiga och nyare formen av glamrock innan begreppet sleaze märks Wrathchild och Poison.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Inom svensk musik hade det första svenska glamrockbandet Easy Action stor betydelse för sleaze i Sverige. Det tidiga tonårsbandet Noice influerade många tidiga glam/sleazeband i Sverige mellan 1979 och 1982.

Även om sleaze hade sin storhetsperiod under slutet av 1980- och början av 1990-talet så finns det fortfarande en liten men livlig sleazescen kvar, framför allt i Skandinavien och Kalifornien. Crashdïet var det band som drog igång den "nya vågens sleaze" på 2000-talet. Numera kategoriseras såväl gammalt som nytt som glam/sleaze.

Till svenska band som brukar räknas som sleaze hör bland andra DANGER, Panzer Princess, Glorious Bankrobbers, Shotgun Messiah, Nasty Idols, Vains of Jenna, Hardcore Superstar, Crashdïet, Crucified Barbara, Crazy Lixx, Swedish Erotica,Tornado Babies, Bulletrain, Leaded Fuel, Zan Clan, Redlight Attraction, Loud 'N' Nasty, The Elephant Crew och Pompei Nights.

Konceptet[redigera | redigera wikitext]

Sleaze betyder sjaskig, skitig, sjabbig eller en sliskig typ och syftar på både klädstil och texterna inom genren.

  • Texterna är ofta, men inte alltid, djärva med anspelningar på sex, drugs and rock'n'roll med oseriösa undertoner. De kan också i undantagsfall vara väldigt samhällsmedvetna och samhällskritiska eller handla om kärlek med seriösa undertoner. Betoningen är dock på underhållning och att ha kul för stunden och att leva i nuet.
  • Sleazens klädstil är sjaskig. Ofta svarta tajta läderkläder och skinnbyxor. Det är även vanligt med tights, tajta jeans eller någon annan åtsittande byxa. För att visa att de inte bryr sig är det vanligt att sleazare inte har tröja på scen, eller att de har på sig en stor säckig t-shirt (kännetecknat av t.ex. Slash från Guns N' Roses).
  • Håret är stripigt eller slitet. Sleazare bryr sig inte om utseendet lika mycket som den typiske glam metal-killen gör. Även vid vissa tillfällen har det hänt att sleazerockare har haft tuperat hår, men det var under inflytande av den starka glam metal-eran på 1980-talet.
  • Attiraljer med nitbälten, läderbälten och dödskallar med romantiska tillbehör som kontrast till det skitigt tuffa, såsom spetshandskar och scarfar i bakfickan eller också något romantiskt sammets- och sidentyg.
  • Smink är lika vanligt bland män som bland kvinnor, även om det är vanligare att glam metal-genren har killar som sminkar sig än sleazen. Den ursprungliga sleazerockargruppen Guns N Roses slutade med tuperat hår och kraftiga sminkningar för att de vägrade jämföras med Glam Metal-banden.
  • Skorna är vanligtvis cowboyboots, pumps, gymnastikskor eller enklare boots.
  • Utelivet inom sleaze bygger framförallt på rockklubbar och nattklubbar med livemusik, Jack Daniels och drinkar.

Några kända sleazealbum[redigera | redigera wikitext]

Några kända sleazelåtar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]