Slukhål

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
"The devil's sinkhole" ("Djävulens slukhål") i Hawthorne, Florida, USA.

Ett slukhål (även kallat sjunkhål,[1] eller glaciärbrunn[2] om det finns på en glaciär) är ett naturligt bildat dräneringshål där vatten leds ner från is- eller markytan till djupare liggande tunnelsystem. Slukhål förekommer främst i karstområden men även på glaciärer. Om ett slukhål bildas plötsligt, genom att taket på en underjordisk grotta kollapsar, är den korrekta termen för detta en instörtningsdolin.[3]

Olika varianter[redigera | redigera wikitext]

Slukhål på is[redigera | redigera wikitext]

Slukhål på glaciärer kallas glaciärbrunnar. De leder ner smältvatten från ytan till de vattendrag som i glaciärens botten leder ut vattnet till glaciärens framkant, ibland flera kilometer bort.

Även på istäckta sjöar och vattendrag bildas slukhål. De kallas ibland även slurkhål[4] Regn- eller smältvatten på isytan har högre densitet än isen, så vattnet letar sig ner i sprickor i isen som sakta kan vidgas till slukhål. Sådana slukhål är oftast bara någon decimeter i diameter men kan i ovanliga fall bli uppemot två meter i diameter. Slukhålen kan vara svåra att se när isen är vattentäckt, och om till exempel en långfärdsskridskoåkare fastnar med ena skridskon och benet i ett slukhål kan detta ge upphov till allvarliga skador.

Slukhål i marken[redigera | redigera wikitext]

Slukhål i marken bildas främst i områden med karst. Slukhålen dränerar vatten från markytan ner till berggrunden som ofta består av kalksten, där vatten med lågt pH-värde kan lösa upp kalkstenen ovanför och därmed bilda ett nätverk av kalkstensgrottor med gångar och ibland stora salar.

Om taket på en sådan kalkstensgrotta plötsligt kollapsar och störtar ner i grottan uppstår en så kallad "instörtningsdolin" (ofta felaktigt kallad slukhål), som sedan bildar en permanent dolin (nedsjunken mark i ett karstområde).

Instörtningsdoliner kan dock även uppstå under andra förhållanden, som t.ex. i områden med övergivna gruvor eller till följd av markerodering på grund av brustna vattenrör. Den 23 februari 2007 bildades en stor instörtningsdolin i Guatemala City. Flera personer, byggnader och en lastbil försvann ned i det stora hålet. I det fallet var det ett läckande avloppsrör som eroderat marken.[5] Den 29 maj 2010 uppstod ett nytt hål i samma område på grund av kraftigt regn under orkanen Agathas framfart i kombination med ett undermåligt avloppsrör. Ett trevåningshus försvann ner i det 22 meter vida och 31 meter djupa hålet.[6]

Slukhål till havs[redigera | redigera wikitext]

Innan man förstod att land efter en nedisning höjde sig ur havet, trodde man att havsytans undansjunkande i förhållande till land, den så kallade vattuminskningen, berodde på att det någonstans uti världshavet fanns slukhål där havsvatten störtade ner i jordens inre. Teorin kallades för slukhålsteorin.

Det finns dock instörtningsdoliner till havs, främst i vikar och grundare vatten. Dessa kallas blå hål.

Exempel på slukhålsolyckor[redigera | redigera wikitext]

Instörtningsdolin vid Kårallen, Linköpings universitet
 • 2013: 28 februari 2013 uppstod en instörtningsdolin under ett sovrum i ett hus i Seffner, Florida och slukade upp en 37-årig man som precis gått och lagt sig.[7][8] Instörtningsdoliner är relativt vanliga i mellersta Florida där berggrunden till stor del består av kalksten.[9]
 • 2014: 12 februari 2014 rasade åtta av bilarna på National Corvette Museum i Bowling Green, Kentucky ner i ett slukhål som uppstod i en utställningshall.[10]
 • 2014: 26 november 2014 uppstod ett slukhål vid Kårallen, Linköpings universitet. Ingen person skadades men viss skada på egendom skedde.[11]
 • 2017: 30 juli 2017 uppstod ett slukhål på Domsjö fabriksområde i Örnsköldsvik. Slukhålet uppstod på grund av ett brustet avloppsrör från fabriken, ingen person skadades.[12]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”sjunkhål”. Nationalencyklopedin (NE). http://www.ne.se/sjunkhål. Läst 2 mars 2013. 
 2. ^ ”slukhål”. Nationalencyklopedin (NE). http://www.ne.se/slukhål. Läst 2 mars 2013. 
 3. ^ ”dolin”. Nationalencyklopedin (NE). http://www.ne.se/lang/dolin. Läst 2 mars 2013. 
 4. ^ ”SSSK's isordlista”. SSSK. http://www.sssk.se/ordbok/gettermer1.asp?letter=slukh%E5l. Läst 11 februari 2023. 
 5. ^ ”Se abre hoyo de 100 metros en Guatemala” (på spanska). blog.com.mx. 23 februari 2007. http://blog.com.mx/hechos-curiosos/se-abre-hoyo-de-100-metros-en-guatemala/. Läst 2 mars 2013. 
 6. ^ ”Storm blows a 200ft hole in Guatemala City, swallowing a building” (på engelska). Daily Mail. 2 juni 2010. http://www.dailymail.co.uk/news/article-1283066/Guatemala-sink-hole-Tropical-storm-Agatha-blows-200ft-hole-city.html. Läst 2 mars 2013. 
 7. ^ ”How Sinkholes Can Develop”. ABC News. 1 mars 2013. http://abcnews.go.com/blogs/technology/2013/03/how-sinkholes-can-develop/. Läst 2 mars 2013. 
 8. ^ ”Rescuers Search for Man as Florida Sinkhole Grows” (på engelska). ABC News. 2 mars 2013. http://abcnews.go.com/US/jeff-bush-rescuers-search-man-florida-sinkhole-grows/story?id=18635651. Läst 2 mars 2013. 
 9. ^ ”Man försvann i slukhål i sovrummet”. Svenska Dagbladet (SvD). 2 mars 2013. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/man-forsvann-i-slukhal-i-sovrummet_7960930.svd. Läst 2 mars 2013. 
 10. ^ www.svd.se om bilarna i slukhålet
 11. ^ ”www.corren.se - Slukhål svalde delar av campus”. http://www.corren.se/nyheter/linkoping/slukhaletvid-liuvaxer-7547271.aspx. Läst 27 november 2014. 
 12. ^ ”Enormt slukhål – fabriksmassor riskerar att rasa”. expressen.se. http://www.expressen.se/nyheter/enormt-slukhal-fabrik-riskerar-att-rasa-/. Läst 31 juli 2017.